Bosna i Hercegovina

350 biciklista na biciklijadi u Banja Luci

Na biciklijadi "Dva su točka dovoljna" održanoj proteklog vikenda u Banjaluci povodom Svjetskog dana bez automobila učestvovalo je preko 350 biciklista. Organizatori 17. biciklijade su bili EU Info Centar, u partnerstvu s Centrom za životnu sredinu, a ovom manifestacijom završena je Evropska sedmica mobilnosti.

"Ova manifestacija održava se u 2.000 gradova, 40 zemalja, a najveća važnost je za razvijanje svijesti o mobilnosti, prelasku iz automobila na bicikl, pješačenje ili korištenje javnog transporta. Što manje automobila, što manje smoga da očuvamo prirodu i naše gradove, to radimo sve za nas", izjavila je za AA Aleksandra Varner iz Kancelarije delegacije Evropske unije u Banjaluci.

Dodala je da su organzatori prezadovoljni, jer ih je vrijeme poslužilo i što je mnogo mladih učestvovalo u biciklijadi.
 


"Oblaci su malo obeshrabrili građane, ali ono što je najbitnije to je da je svakog dana sve više biciklista na ulici. To je suština i vjerujem da će Banjaluka za dvije do tri godine biti jedan od pozitivnih primjera za cijelu regiju", rekao je Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu.

Prema njegovim riječima, u proteklih 17. godina, od kako se održavaju biciklijade u gradu na Vrbasu, pomaci su primjećeni u nekoliko prethodnih godina u svijesti građana šta to znači urbana mobilnost, te u kom pravcu treba razvijati saobraćaj u gradovima.

"U većini bh. gradova nedostaje shvatanje da je bicikl prevozno sredstvo budućnosti", rekao je Dakić.

Tekst i foto: Danijel Glišić

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.