Bosna i Hercegovina

Beograd Banjaluka: Katrašnik brani žutu majicu

Biciklisti iz 20 timova prijavljeni su za 13. izdanje trke "Beograd - Banjaluka", a među onima koji će 18. aprila/travnja startati na tradicionalnoj trci je prošlogodišnji pobjednik Gašper Katrašnik.

Vozač tima Adria prošle godine ušao je u istoriju trke kao prvi koji je kući odnio žutu majicu, a tko će ove godine trijumfovati, saznati ćemo 21. aprila/travnja, kada je cilj trke u Banjaluci.
 


Osim slovenskog tima, prijavljeno je 19 ekipa, među kojima se izdvajaju ruski Gazprom, italijanske ekipe Sangemini i D'amiko i austrijski Hrinkof. Prvi put trku "Beograd - Banjaluka" voziti će kolumbijski Bicikletas Strongmen, a tu su i nacionalni timovi Bosne i Hercegovine, Mađarske i Srbije.

"S obzirom na to da po pravilima može da učestvuje 175 biciklista, morali smo da otpišemo nekoliko timova. Većina timova je iz PRO kontinental kategorije, a postoji mogućnost da dovedemo bar jedan World Tour tim. Sve zavisi od toga da li će biti otkazana trka u Turskoj, koja ima neuporedivo veći budžet od naše, ali i neke probleme, pa postoji mogućnost da ne bude održana. Ukoliko se to desi, sigurno će bar jedna ekipa doći da vozi kod nas", rekao je Vladimir Kuvalja, direktor trke.
 


Trka je prethodnih 12 godina rasla iz godine u godinu, prošle godine je postala etapna i donijela je veliku borbu vrhunskih biciklista, a 2019. bicikliste očekuje još teži zadatak, jer će umjesto dvije etape biti vožene četiri. Start prve je 18. aprila/travnja u Beogradu, odakle će biciklistički karavan krenuti put Vlasenice, koja će prvi put ugostiti prestižnu trku i to nakon 240 kilometara. Ugovor između organizatora trke i predstavnika Vlasenice je potpisan, baš kao i sa načelnikom Prnjavora, domaćina starta posljednje etape (175 km) koja tradicionalno završava u Banjaluci. Ukoliko sve bude kao što je planirano, druga etapa biti će vožena od Vlasenice, preko Kozluka, Ugljevika i Lopara do Brčkog (160 km), dok bi treća trebalo da bude vožena od Brčkog preko Šamca i Doboja do Teslića (170 km).
 


"Imamo načelan dogovor sa predstavnicima Brčkog, on još nije stavljen na papir, ali vjerujem da će to biti urađeno u idućih nekoliko dana. Izuzetno mi je drago što su gradovi prepoznali značaj ovog događaja i što shvataju koliko je značajan za promociju njihovih gradova", rekao je Kuvalja i dodao da značaj trke "Beograd - Banjaluka" nije samo sportski, već i turistički.

  • 745 kilometara bi trebalo da pređe pobjednik
  • 175 biciklista na startu trke
  • 7:30:02 sata je vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika Katrašnika nakon 355,8 kilometara

 

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.