Bosna i Hercegovina

Predstavljene etape utrke Beograd Banjaluka 2019.

13. izdanje utrke "Beograd - Banjaluka" starta u Beogradu u petak, 18. aprila/travnja, a završava u Banjaluci 21. aprila/travnja. Organizator utrke AFS već je predstavio rute na svojim službenim stranicama, kao i službene dresove, a već stižu i prve najave timova koje ćemo gledati na utrci.

Stvaranje idealne rute utrke, unaprijed planiranje svih mogućih nepogodnosti i sigurnosnih propusta kako bi se pripremili za sve ishode nikada nije lagan posao, a kada je utrka duga četiri etapa i više od 700km napori su višestruko veći. No, organizatori ne kriju zadovoljstvo u organiziranju najvećeg događaja u Bosni i Hercegovini i poručuju da sve ide po planu. Info letak trke možete skinuti u prilogu dole.
 


Beograd - Banja Luka 2019. bit će neizvjesna utrka, sa dvije brdske i dvije ravničarske etape, tako da ćemo gledati kalkulacije timova i biti će zanimljivo pratiti koga će se čuvati do ciljne linije. Ono što je sigurno jeste da je utrka uvijek bila brza, što dokazuje i podatak da je 2009 godine proglašena najbržom utrkom na svijetu sa prosječnom brzinom od 51.7km/h. Navedene godine utrka je vozila iz BiH u Srbija, a vrijeme je zabilježeno na etapi iz Bijeljine do Beograda. Prošle godine prosječna brzina iznosila je nešto više od 45km/h (nismo sigurni u ovaj podatak), a pobjednik i nositelj žute majice sa prošlogodišnjeg izdanja Gašper Katrašnik već je najavio svoj dolazak i borbu za još jednu pobjedu.
 


Prije nego krenemo sa prezentacijom etapa, smatramo bitnim napomenuti da će se na kraju svake od etapa voziti krugovi, dok se na posljednjoj 4. etapi vozi krugovi na startu u Prnjavoru, kao i na cilju u Banjaluci. Na utrci imamo četiri Brdska cilja, a generalni pobjednik za plvu majicu se odlučuje u Derventi. Također, tu je i deset Prolaznih ciljeva kroz cijelu dionicu utrke, te jedan Sponzorski cilj na četvrtoj etapi.
 

1. etapa 18.4.2019. Beograd – Vlasenica 250km 

 


U prvom danu nakon starta u Beogradu vozače očekuje žestoka etapa etapa od 250km i brdskom završnicom u Vlasenici. Prvi dio ove etape već smo imali prilike gledati u prethodnim izdanjima kada se utrka vozila do Bijeljine, no ove godine vozači nastavljaju svoju vožnju sve do Vlasenice. U prethodnim izdanjima gledali smo jaku brzu vožnju a prosjekom većim od 45km/h, no ove godine vjerovatno je da će se vozači čuvati za uspon dana koji po profilu izgleda da počinje već u Zvorniku, a koji slijedi nakon pređenih 200km.  Od Zvornika do Vlasenice ostaje gotovo 50km koji baš i nisu ravni, tako da će na ovoj dionici vrlo vjerovatno, brdski vozači doći do izražaja na usponu dugom 4-5km sa 140mnv do Vlasenice.

Ulaskom u Vlasenicu imamo Brdski cilj, točno kada vozači uđu u krugove, a zatim slijede izuzetno teška i zahtjevna 3 kruga u dužini od 3km. Prva etapa je zasigurno ona koja će izvući maksimum iz vozača.
 

2.etapa 19.4.2019. Vlasenica - Brčko 160km 
 

 

Nakon teškog i napornog prvog dana slijedi nešto kraća etapa sa dužinom od 160km, no nemojte da vas kilometri zavaraju, vozačima neće imati nimalo lagan zadatak budući da ih čekaju dva brda u Ugljeviku i Loparama. Ono što je pozitivno jeste da nema transfera na etape, odnosno druga etapa počinje u istom mjestu gdje i završava prva, tako da će vozači moći odmah nakon utke otići na počinak i nastojati se što bolje odmoriti pred sutrašnjih 160km.

Utrka starta u Vlasenici nakon čega slijedi lakši dio etape, odnosno spust do Kozluka (sa 690mnv na 120mnv), a zatim staza počinje polako da se podiže i vozači kreću na uspon do Ugljevika. UPred Ugljevikom imamo prvi Brdski cilja, a u centru Ugljevika je smješten Prolazni cilj. Odmah po prolasku kroz Ugljevik vozači kreći i na drugi uspon dana, do Lopara gdje se i nalazi drugi Brdski cilj. Vrlo je moguće da ćemo ovdje imati velike pokušaje bijegova, jer nakon Lopara slijedi spust do Brčkog i vjerovatno je to mjesto gdje će timovi pokušati napraviti posao. U Brčkom ćemo opet imati uzbudljivu završnicu za građane, jer će peloton voziti 3 kruga kroz centar grada u dužini od 5km. Krugovi su lagani i ravno pa je vrlo vjerovatno da će se postizati i maksimalne brzine, što će zasigurno izgledati uzbuđujuće za navijače.
 

3. etapa 20.4.2019. Brčko – Teslić 140km 
 


Sprinteri ... duboko udahnite, izdahnite - START! Došao je Vaš trenutak. Nakon dvije brdske etape došao je red na sprintere da pokažu svoju snagu, tako da ćemo trećeg dana gledati jako brzu etapu iz Brčkog do Teslića u dužini od 145km. Na ovoj etapi nemamo Brdskih ciljeva, samo dva Prolazna. Dobra vijest je i da na ovoj etapi nemamo transfere timova, tako da je organizator napravio jako dobar posao sa rasporedom etapa.

Treća etapa kako smo već rekli starta u Brčkom na 90mnv, a nakon starta slijedi vožnja u dužini od 145km sa konstantnim i laganim usponom do Teslića. Zapravo 120m uspona je raspoređeno na dionici od 145km, tako da vozači taj uspon i neće osjetiti. Ova etapa je ravna, tako da se očekuje prosječna brzina od 45-50m/h, a zanimljiv je podatak da na dionici Brčkog do Teslića uvijek imamo vjetar, tako će i vozači na dan utrke imati vjetar u leđa na pomenutoj dionici. U Tesliću zasigurno očekujemo grupnu sprint završnicu, zapravo vozači ulaskom u Teslić voze 3 kuga u dužini od 6km i pretpostavka je da će grupa biti kompaktna. Smatramo da na ovoj etapi neće biti značajnijih bijegova jer će vozači već biti pomalo umorni, a većina timova će se čuvati za sprinteve do cilja, kao i za zadnju 4.etapu koja vozi do Banjaluke. No, ovo u sve naša predviđanja, gotovo je nemoguće predvidjeti kako će se situacija na terenu odvijati i upravo zbog toga sa nestrpljenjem očekujemo start utrke.
 

4.etapa 21.4.2019. Prnjavor – Banjaluka 175km 
 

 

Posljednjeg dana vozači će imati transfer od 50km iz Teslića do Prnjavora koji je ujedno i domaćin utrke, te će vozači posljednjeg dana biti smješteni u ovom gradu. Zadnjeg dana vozače očekuje ravničarska etapa u dužini od 175km sa jednim manjim usponom u Derventi od 200mnv. Na tom mjestu je smješten i Brdski cilj, a pretpostavljamo da će upravo taj uspon biti onaj gdje će timovi pokušati napraviti posao i odvojiti se bijegom od grupe. Uspon dolazi nakon nekih 30km, to je dovoljno vozačima da se zagriju i naprave dobar posao na brdu, a zatim ih čeka više od 140km timskog posla i borbe za poziciju do Banjaluke.

Ono što smo zaboravil napomenuti jeste da start u Prnjavoru počinje sa krugovima, odnosno vozači će voziti kroz centar Prnjavora 4 kruga u dužini od 2.5km, nakon čega peloton kreće prema Banjaluci.

Nakon Dervente slijedi prvi Prolazni cilj u Srbci i zanimljivo je da ovim dijelom BiH prvi put se vozi ova utrka. Sljedeća zanimljivost na četvrtoj etapi je Sponzorski cilj, koji je smješten u mjestu Razboj. To je rodno mjesto braće Kuvalja, odnosno Tanasije i Tihomira, koji su i začetnici ove utrke i uveliko dali svoj doprinos biciklizmu u Bosni i Hercegovini. Ovaj cilj organizator je posvetio njima u čast.

Sljedeća dva Prolazna cilja su smještena u Topoli i Laktašima, tako da u ovim mjestima očekujemo sprinteve vozača i borbu za Prolazni cilj. Ulaskom u Banjaluku ponovo i ove godine imamo krugove i to 6 krugova po 5.5km. Doista bi bilo lijepo gledati grupu kompaktnu i vozače kako se sprintom bore za pobjedu, baš kao što smo lani gledali mladog Katrašnika. No, kako će se situacija na terenu odvijati ostaje nam da vidimo.
 


Organizator utrke AFS izjavio je da su gledali napraviti što atraktivnije etape koje neće biti preteške vozačima, ali će proći kroz sva značajnija mjesta i općine koje podržavaju utrku i predstaviti svim ljudima sport u najboljem svjetlu. "Naša želja nije otežavati, nego ponuditi što raznolikiji sadržaj", rekao je Kuvalja. "Na utrci nećemo imati one teške i zahtjevne "Hors categorie" dionice, ali smo opet bili u mogućnosti postaviti nekoliko uspona druge kategorije kako bi stvari malo začinili. Bit će više nekoliko brda, naručito u prva dva dana, gdje je utrku teže kontrolirati, a kako se vozači budu približavali Banjaluci etape će biti sve ravnije, kako bi smo imali uzbudljivu sprint završnicu u centru grada".
 


"Teško je predvidjeti kako će se stvari odvijati na terenu, no bilo bi lijepo gledati kompaktnu grupu od 200 vozača kako kruže centrom grada, baš kao i prethodne godine", dodao je Kuvalja.

Ukupna udaljenost koju će vozači preći u četiri dana je 725km, a pobjednik utrke "Beograd Banjaluka 2019." obući će žuti dres i biti okrunjen u centru Banjaluke, na trgu Boska, kao što je već i tradicija. Na spisku timova koji je prezentiran na službenoj stranici organizatora AFS, nalazi se već 20 timova koji su podnijeli svoje prijave za sudjelovanje, međutim postoje glasine o mogućoj prijavi jednog World Tour tima. No, po trenutnom spisku koji nam je prezentiran na službenoj stranici najbolje nam stoji Adria Mobil tim, a prošlogodišnji pobjednik Gašper Katrašnik je već najavio dolazak i borbu za još jedan žuti dres.

No, kako će se stvari odvijati na terenu ostaje nam da čekamo zvanični start utrke, od kojeg nas dijele još 134 dana.

Dijeli članak
Preuzimanje priloga:

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.