Stručne teme

Savjeti za MTB početnike

Svaki se vozač brdskog bicikla sjeća svoje prve vožnje.

Vozite se preko stijena, preko potoka i preko svih vrsta različitih terena, koji (barem u početku) možda djeluju da sve ovo uopće nema smisla.Vožnja je  zabavna je i uzbudljiva, ali istovremeno nervozna i zastrašujuća. Lakše je i zabavnije s vremenom. Ali da bi sve bilo lakše postoji nekoliko savjeta za svakog brdskog biciklistu početnika. Donosimo vam nekoliko savjeta koji biste trebali znati kada krećete u vode brdskog biciklizma.

 

Ostanite opušteni


Posao vašeg bicikla je savladati teren koji se nađe pred njim. Vaš je zadatak da vaš bicikl što bolje obavi svoj posao. To znači da morate ostati opušteni, a ne kruti I ukočeni. Ustanite sa sjedišta kada prelazite preko korijenja, I stijena. Što je teren zahtjevniji, to vaš bicikl treba više prostora za savladavanje. Kada se spuštate niz stazu razmišljajte o dvije stvari. "kaubojskim nogama" I “hvatu, tj. položaju za sklekove” Upravo tako trebaju izgledati vaše ruke I noge kada ste na biciklu u ovoj situaciji.  Izbacite laktove i koljena kako bi tijelo dopustilo biciklu da vozi, a ne da se bori protiv njega.

 

Održavajte brzinu


Osjećat će se suprotno, ali držanje brzine, čak i ubrzavanje kada teren postane izazovan, olakšava prolaz teških dijelova staze jer vaš bicikl ima jednu stvar koja mu je najpotrebnija kako bi nastavila napredovati, a to je brzina. Konstantnost je vaš najbolji prijatelj, održavajte ju kad god možete.

 

Prebacite svoju težinu


Idete na neki ekstremni teren, uključujući strme uspone, I spusteve. Prilikom penjanja na tešku uzbrdicu pomjerite težinu prema naprijed i naginjite se naprijed da biste zadržali gravitacijsku težinu preko stražnjeg kotača.

 

Kada krećete na spust, idite u suprotnom smjeru, prebacujte svoju težinu iza sjedišta i stražnjeg kotača kako bi izbjegli pad preko upravljača.


Koristite sve stupnjeve prijenosa


Profili staze su različiti. Nekada će to biti brdovita staza, nekada valovit teren. Koristite sve brzine, da vidite koja vam brzina najbolje odgovara.Postavite setup suspenzijaVećina brdskih bicikala danas imaju najmanje prednju vilicu, a većina ima amortizer u stražnjem dijelu. To su čarobni izumi koji čine da velike kvrge gotovo nestati kad ih prelazite. Ali oni rade samo ako ih postavite na njihove aktivne pozicije. Možete uzeti malo vremena da naučite finije nijanse postavljanja vašeg “saga” No, odvojite trenutak također da biste saznali kako ćete zaključati ili otvoriti suspenziju, tako da slučajno ne krenete na ludi tehnički put s potpuno krutim biciklom (I to se događa!)Pogledajte gdje želite ići


Gledajući izravno na onu stijenu koju ne želite pogoditi, gotovo ćete se uvjeriti da ćete uvijek naići baš na nju. To se zove "ciljana fiksacija” vaš bicikl ide tamo gdje ga oči usmjeravaju da ide. Umjesto toga, pogledajte prepreke na mjestu na kojem zapravo želite ići. Usmjerite pogled prema naprijed i pokušajte gledati što dalje od staze, koristeći periferni vid kako biste izbjegli prepreke odmah ispred vas.


Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.