Zanimljivosti

Stvari koje nadamo se nećemo gledati u 2019.

Svake godine uočavamo određene trendove u biciklizmu. Neki su stvarno pozitivni i čine nas uzbuđenim zbog budućnosti biciklizma, dok su drugi vrlo tragični, neugodni i prilično nepoželjni dijelovi sporta.

Donosimo neke od trendova koje smo primijetili u biciklizmu i nadamo se da ih nećemo vidjeti u 2019. godini i dalje.

Smrt biciklista zbog neopreznih vozača
 


Čini se kao trend u porastu i da ceste postaju sve opasnije za bicikliste. Voljeli bismo vidjeti da zemlje, provincije, općine i drugi daju veće kazne za vozače koji su neoprezni prema biciklistima i ugrožavaju sigurnost biciklista na cestama, kao i da će više javnih površina biti posvećeno biciklistima. U 2019. godini ne bismo željeli pisati o tragičnim pogibijama bilo kojeg profesionalnog, rekreativnog ili bilo drugog ranjivog korisnika ceste zbog neoprezne ili opasne vožnje autombilom.

Lance Armstrong bez razloga puni naslovne stranice
 


Prošlo je gotovo sedam godina otkako je USADA-ina obrazložena odluka oduzela Lance Armstrongu njegove pobjede u Tour de France i suspendirala ga do kraja života, a prošlo je šest godina otkako je priznao doping na Oprah Winfrey. Je li moguće da ćemo u 2019. godini slušati nešto manje vijesti o Armstrongu? Ovo je vrlo malo vjerojatno jer je počeo ponovno ulaziti u biciklizam na različite načine, a njegova radijska emisija i dalje dobiva na popularnosti. Nadajmo se da ćemo slušati puno više zanimljivijih priča iz biciklizma, prije nego nas zatekne još koja vijest o Armstrongu.

Slaba posjećenost Ženskih utrka
 


Ženski WorldTour i povećana medijska pokrivenost ženskih utrka učinili su proteklu sezonu zabavnijom nego ikad. No stvarnost je da, bez obzira na to koliko je utrka uzbudljiva, muški WorldTour nastavlja da zauzima većinu pažnje. Puno pokrivanje ženskih događaja i dalje je izazov sa kojim se UCI bori, a mnogi događaji muškaraca nemaju ženske ekvivalente. Ono što vidimo jeste da utrke žena uvijek pružaju ogromno uzbuđenje. Samo se sjetite "La Course" utrke gdje su gledatelji imali jednu od najboljih završnica sezone, kada su se Annemiek van Vleuten i Anna van der Breggen borile rame uz rame do ciljne linije za pobjedu. U 2019. godini, nadamo se da će organizatorima utrka i medijskim servisima i dalje biti jako uzbudljivije da prate biciklizam uživo.

Oprema za unutarnji biciklizam
 


Nema sumnje da se sve više biciklista odlučuje trenirati u zatvorenom prostoru, više nego ikada ranije. S porastom platformi kao što je Zwift i dostupnost pametnih/virtualnih trenažera, nikada nije bilo lakše napraviti dobar trening kod kuće. Ali trebamo li namjensku odjeću za bicikliranje u kući? Zasigurno naš ormar pun kratkih hlača nije nešto čemu se bolja polovica raduje, no imamo li potrebe za posebno dizajniranom odjećom za biciklistički trening u našem podrumu? Pa ne slažu se sve tvrtke stim da ne trebamo i nadamo se da će se ove godine zaustaviti besmislice po pitanju posebno dizajnirane odjeće za bicikliranje u zatvorenom prostoru. Svaka odjeća koja je dobra za vanjski trening bi također trebala biti pogodna za vožnju kod kuće.

Team Sky kako dominira na Tour de France
 


Iako Sky više neće podržavati najdominantniju momčad na Grand Tour-ovima u nadolazećoj sezoni, bilo bi osvježavajuće vidjeti promjene na vrhu Tour de France u 2019. Tim Sky je osvojio šest posljednjih sedam izdanja Tour de France s tri različita vozača. Iako je to impresivna vožnja, nadamo se da će neki drugi vozači moći oživjeti utrke u 2019. godini i donijeti promjene po pitnaju dominacije Tima Sky. Ovo može biti nada koja se lako i ostvari, jer je ovo ugovorna godina za svakog člana ekipe.

Osobe osuđene za doping osvajali su velike biciklističke utrke
 


Sportaši koji su odslužili vrijeme izrečene suspenzije zbog korištenja zabranjenih supstanci ponovo se vraćaju u sport i njihov ulazak ne bi smjeo biti spriječeni, no željeli bismo vidjeti što manje takvih natjecatelja na World Tour utrkama i kako nova generacija potpuno preuzima postolja. Dok bezvremenost nekoga poput Alejandra Valverdea može biti nadahnjujuća, nekako je palo u zaborav da je to muškarac koji je služio dvogodišnju zabranu zbog dopinga, prije gotovo devet godina, a sada je okrunjen kao Svjetski Prvak u dobi od 38 godina, u sportu kojim dominiraju dvadesetogodišnjaci. Također, tu je i afera sa Chris Froome o kojoj ne trebamo puno pričati, no to je nešto što mislimo da bi smo voljeli ne gledati u 2019 godini.

UCI donosi reforme koje ne mijenjaju ništa bitno
 


UCI je donio neke dobre reforme u 2018. godini, uključujući minimalne plaće za ženski biciklizam, čiji je cilj izjednačavanje novčanih nagrada i pariteta u broju sportaša na Olimpijskim igrama. No osim toga, druge reforme su zbunjujuće kao što je reorganizacija i restrukturiranje imenovanja UCI-jevog tima ili naizgled nepotrebne provedbe pravila o visini čarapa. Kada UCI najavi promjene u 2019. nadamo se da će one biti konkretne i značajne za timove kojim će se pomoći u održavanju stabilnosti, reforme koje pomažu da sport postane privlačniji i lakši za obožavatelje da ga prate, reforme koje će još više profesionalizirati sport i činiti ga ravnopravnijim među spolovima.
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.