Zanimljivosti

Da li ste čuli za BREVET? Utrku u kojoj biciklisti uživaju više od 100 godina

Brevet / Randonneuring (takodzer poznat pod imenom  Audax u UK, Australiji i Brazilu). Breveti predstavljaju veoma duge vožnje tokom kojih se prelaze velike udaljenosti u određenom vremenskom periodu.

Važno je proći kontrolne tačke i stići do cilja unutar zadanog vremena. Na kontrolnim punktovima se dobijaju skupljaju pečati i vrijeme prolaska, koji se upisuju u knjižicu koju svaki takmičar dobija na samom startu. Kotizacija učesnika za brevet voznje je simboličnog tipa, iako za one velike, npr. Pariz – Brest – Pariz iznosi 200 eura.
 


Postoje različite dužine Breveta:

  • 200km sa vremenskim limitom od 13:30 sati,
  • 300km sa limitom od 20:00 sati,
  • 400km sa limitom od 27:00 sati,
  • 600km sa limitom od 40:00 sati i
  • 1.000km koje je potrebno preći za 75:00 sati.

Ono što razlikuje brevet od drugih vrsta biciklizma je činjenica da breveti nemaju takmičarski karakter i svako ko uspije savladati zadatu razdaljinu u predviđenom vremenskom roku se smatra pobjednikom. Svaki učesnik, nakon što uspješno završi svoj brevet može od organizatora  Audax Club Parisien zatražiti medalju časti (organizator se obavjesti odmah na licu mjesta nakon završetka, uplati neka simpolicna suma 10 eura i medalja nakon provjere stiže na vašu adresu. Poenta je na samoodrživosti bicikliste tokom vožnje u različitim uslovima sa kojim se može susresti (dužina putovanja, dan—noć, kiša, snijeg, vjetar, kvarovi na biciklu itd…) pri čemu biciklisti u toku vožnje nesmiju imati podršku tima, odnosno timskog vozila.
 


Tokom breveta biciklista je prepušten sam sebi što predstavlja veliki test snage i volje i upravo u tome leži draž ovakve vrste biciklizma jer završen brevet predstavlja pobjedu nad samim sobom i pomjeranje granica vlastitih mogućnosti.

Takođe ono što razlikuje brevet od drugih vidova bavljenja biciklizmom jeste da nema ograničenja u pogledu vrste bicikla. Bilo koja vrsta bicikla, kao i bilo koji oblik vozila pokretan isključivo snagom ljudskih mišića, je dopuštena za vožnju na brevetu. Važno je samo da je bicikl tehnički ispravan. Obavezana oprema koju učesnici breveta moraju imati uključuje kacigu, prednje i zadnje svjetlo i reflektujući prsluk.
 

 


S obzirom da se breveti voze bez pratnje i obustavljanja saobraćaja, veoma je važno poštovanje saobraćajnih propisa kako zbog lične sigurnosti tako i zbog sigurnosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Biciklistički klub, koji je glavno koordinaciono tijelo, odgovorno je i za sankcionisanje svih breveta, je Audax Club Parisien sa sjedištem u Prizu (Francuska).
 


Kod nas ovakav vid biciklizma postoji od 2012.godine kada je naš kolega Željko Vrbovčan kao predstavnik Audax Club Parisien za Bosnu i Hercegovinu organizovao prvu seriju breveta u okolici Banja Luke, a kasnije i šire što se nastavilo do danas.

S obzirom da breveti nisu vožnje komercijalnog karaktera, promocija ovakvog vida biciklizma nije zastupljena u klasičnim medijima. Ljudi se sa brevetom upoznaju uglavnom putem društvenih mreža i preko ličnih kontakata ljudima.

Najpoznatiji Brevet na Svijetu je: Pariz – Brest – Pariz, dužine 1.230km. Utrka je stara 100 godina i održava se svako 4 godine. Nije održana samo za vrijeme I i II Svjetskog rata (barem ne u punoj dužini, opdnosno samo na slobodnom dijelu Francuske).
 


Vremenski limit za savladavanje ovog breveta je minimum 90 sati, a može se prijaviti i na 84, odnosno 80 sati.

Broj učesnika je limitiran na 6500 takmičara iz cijelog Svijeta. Za ovaj brevet je potrebno kompletirati seriju breveta u tekućoj godini (2019) i to: 200, 300, 400 i 600km. Rok za prijavu je od 25.05. do 03.07.2019. godine.

Tekst: Jasmin Grebić 

 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

1 komentar

  • filip00 filip00 Link komentara 11. 01. 2019

    Brevet NIJE utrka! Autor neka ode na bilo koji brevet i vjerojatno će se iznenaditi kad pročita da brevet NIJE utrka i da se vrijeme ne mjeri nego se piše dolazak u skupinama. Naglasak breveta je na druženju, a ne utrkivanju.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.