Oprema

Nova SRAM XX1 Eagle AXS i X01 Eagle AXS bežična grupa

Gotovo cijelu godinu nakon što je uočen prototip ove grupacije na biciklu Nine Schurtera, SRAM je konačno predstavio svoju opciju bežične izmjene brzina na svojim 12-brzinskim grupama Eagle XX1 i X01.

Grupa je predstavljena zajedno s potpuno novim bežično-pomičnom cijevi sjedala, kao i nekim novim komponentama, a mi u sljedećem tekstu donosimo nekoliko stvari koje trebate znati o potpuno novoj SRAM XX1 Eagle AXS i X01 Eagle AXS bežičnoj grupaciji.

1. Evolucija i Revolucija 
 


S obzirom na sve veću popularnost bežičnih cestovnih grupa, bilo je samo pitanje vremena kada će SRAM predstaviti svoju MTB verziju bežične grupacije.

Do sada najbolja Eagle grupa o kojoj smo razmišljali kao nadogradnju doživjela je električni redizajn i vejrujemo da će postojeći korisnici Eagle-a prelazak na novu tehnologiju prihvatiti mnogo brže nego što je slučaj sa cestovnom eTap komponentom. To je jednostavno zbog činjenice da Eagle grupe postoje od 2016. i da su se u prethodnim godinama spuštale do impresivno pristupačnih cijena.

2. AXS Wireless (bežično)

Pozajmljujući veliku količinu bežičnih tehnologija koje su se prvo dokazale sa SRAM-ovim 11-brzinskim Red eTap grupama, nove Eagle i eTap grupacije uvode novi nivo bežičnih konekcija pod imenom AXS.

Kao SRAM-ov vlastiti bežični eko-sistem, AXS ima značajke SRAM-ove nove 12-brzinske eTap grupe, zajedno sa RockShox Reverb pomičnom cijevi sjedala koje ćemo spomenuti u nastavku. To znači da će korisnici moći pomiješati i uskladiti nešto između brdskih i cestovnih komponenti.

3. Opcija sa fokusom na XC 
 


Kvadratično fokusirana na XC trke, SRAM-ova vodeća XX1 AXS Eagle grupa ima mnoštvo dijelova i komponenti kojima se štedjelo na težini i sjajnih duginih boja koje se podudaraju. Nadograđena grupa sadrži lako prepoznatljiv PVD premaz od titanijum nitrida koji stvara duginu završnu obradu na kaseti, lančanicima i lancu.

Kako je priopćeno od strane proizvođača, bežične grupe štede 5g na težini u odnosu na mehaničke grupe.

4. Spremna za Enduro 
 


X01 AXS Eagle je namijenjen za Trail i Enduro uporabu. Marginalno jeftinija i izgrađena malo robusnije od natjecateljski fokusirane XX1 grupe, X01 komponente imaju hardver od nerđajućeg čelika i aluminijumski kavez na stražnjem mjenjaču.

Za X01 Eagle AXS je rečeno da je čak 15 grama lakša od mehaničke verzije.
 


5. Nadograđeni mjenjači

AXS Eagle mjenjači na prvi pogled izgledaju jednako kao i mehanička verzija mjenjača koji se koriste na standardnim ranijim Eagle grupama, međutim, bliži pogled otkriva da se tu događa mnogo više nego što se na prvi pogled čini. Sa potpuno izbačenim unutarnjim mehaničkim dijelovima, novi mjenjači nude raspored izmjene brzina s dvije tipke za prebacivanje u oba smjera na kazeti. Po prvi put za SRAM, novi mjenjači također nude Sprint funkciju, koja omogućava vozačima da prebace u veću brzinu s kažiprstom.

6. Rafinirani stražnji mjenjači 
 


Sa skraćenim kavezom, i pozicijom postavljenom malo prema naprijed, rafinirani stražnji AXS mjenjači osiguravaju povećani razmak od tla, što ujedno i smanjuje habanje kazete i čišću izmjenu brzina!

Baterija na stražnjim mjenjačima Eagle XX1 i X01 AXS traje oko 20 sati vožnje.

7. Kompatibilna aplikacija

Nova AXS aplikacija za pametne telefone omogućuje jednostavno ažuriranje upravljačkog softvera i kontrolu izmjene brzina putem Bluetooth veze. Sve bežične komponente u AXS ekosustavu rade na Bluetooth protokolima tako da je povezivanje sa svakom od komponenti moguće vrlo jednostavno.

Osim ažuriranja firmvera, AXS aplikacija se može koristiti da bismo tipkama dodjelili različite funkcije izmjene brzina, uključujući i podešavanje tipke za upravljanje Reverb AXS pomičnom cijevi sjedala.

8. Pomična cijev sjedala također radi bežično 
 


Nakon najavljene suradnje zajedno s izdanjem Eagle AXS-a, RockShox je svojoj proizvodnoj liniji dodao bežično pomičnu cijev sjedala. Reverb AXS koristi iste baterije kao i ostatak obitelji AXS. Vijek trajanja baterije je u rasponu od 40-60 sati vožnje, dok bežični daljinski upravljač ima trajanje do dvije godine na jednoj CR2032 bateriji.

Pokreće ga isti AXS bežični protokol kao i nedavno predstavljenu grupaciju, što znači da se pomična cijev sjedala može koristiti zajedno s Eagle AXS-om i eTap AXS-om ... svestrani široki raspon pomičnih cijevi sjedala neće ostaviti ravnodušnim nikoga tko je u potrazi za nadogranjom neke CX jurilice.

9. ... s mnoštvom nadogradnji

Bez potrebe za hidrauličnim crijevima ili mehaničkim kabelima, RockShox je dodatni prostor iskoristio kako bi uključio potpuno novi Vent ventil, za koji se tvrdi da može otkloniti neželjeni sag u cijevi sjedala.

Osim toga, RockShox je usavršio unutarnje dijelove na svojoj novoj bežičnoj cijevi sjedala. Kako kažu unutarnji plivajući klip (IFS) ima mnogo niže trenje, pa je podešavanje visine lakše nego ikad.

Sama cijev ima značajke IPX7 vodootpornosti, što znači da je zajamčen dobar za rad i kad je cijev otopljena u vodi do 30 minuta. Riječ mudrosti, ipak, ta jednostavnost i moderna nova tehnologija dolazi po nekoj cijeni, koliko? Pa ako morate pitati ...
 


10. Cijene i Dostupnost

Sva tri proizvoda; XX1 Eagle AXS, X01 Eagle AXS i RockShox Reverb AXS su trenutno dostupna u trgovinama, kao i na online ponudi. Provjerite svoju lokalnu trgovinu bicikla za dostupnost.

Trenutno, SRAM nudi samo Eagle AXS XX1 i X01 kao kompletnu cjelinu, međutim, očekujemo da će uskoro biti uvedeni samostalni kitovi za nadogradnju. Cijene su sljedeće;

XX1 Eagle AXS: s preporučenom cijenom od 2.900€

X01 Eagle AXS: s preporučenom cijenom od 2.800€

RockShox Reverb AXS Pomična cijev sjedišta: s preporučenom cijenom od 820€

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.