Oprema

Specialized Exos i Exos 99: Najlakše cestovne cipele ikada

Cipela specifična za penjače nije ništa novo, međutim, cipela toliko lagana da teži samo 99 grama je sasvim druga priča. Predstavljamo Vam S-Works Exos.

Sa svim tim zamahom aerodinamike o kojoj industrija godinama bruji, osvježavajuće je vidjeti da kompanije još uvijek paze i na lakoću proizvoda. Specialized je danas objavio dvije potpuno nove S-Works Exos cipele za koje tvrde da su najlakše na svijetu ... Cipela u težini jedne čokolade, zvuči gotovo nevjerovatno.
 


Još ne vjerujete? Pa, cipela Exos dolazi sa 150g (težina za veličinu 42) i to je najlakša proizvodna cipela s Boa zatvaračem, međutim, Exos 99 (kao što i sam naziv kaže) dolazi sa 99g i jednostavno to je najlakša cestovna cipela ikad.
 


Potpuno nove Specialized S-Works Exos cipele ponovno dižu ljestvicu prema gore, i ovaj put Specialized je cipele posvetio brdašima.

Cipele su predstavljene, pred nadolazeću Grand Tour sezonu, i to je vjerovatno gdje će ove cipele vjerojatno imati svoju najveću primjenu i iskoristiti se na najbolji mogući način - na planinskim etapama u pelotonu. Sasvim je jano da su ove cipele izrađene za penjače. I dok govorimo ovo, iz Specialzieda poručuju da su naišli na veliki ineteres kod Pro Pelotona da upravo ove cipele koriste u nadolazećim klasicima.
 


Najveća težina po cipeli je 150 grama i to je najlakša je cipela opremljena Boa sustavom za zatvaranje. Možemo primjetiti da je Specialized za nove cipele specificirao IP1 Boa kao standardnu opremu, a ne njihove fancy anodizirane bratiće koji se koriste na S-Works 7 cipelama, i to je naravno iz razloga kako bi uštedjeli na težini.
 


Ova impresivna težina postignuta je korištenjem Dyneema® Mesh, za koje tvrde da u odnosu na svoju težinu imaju najjača vlakna na svijetu. Dyneema vlakna osiguravaju udobnost, potporu i vrhunsku povezanost s pedalama. Uparena su sa Specialized Powerline karbonskim potplatom, koji dolazi kao najlakši i najkrući u svom rasponu - te s vijcima od titaniuma. No, jedno je sigurno, ovo je zasigurno par cipela na kojima se ne štedi novac: preporučena maloprodajna cijena cipela je 500€.
 


Ukoliko želite zakoračiti u pravi teritorij onih kojima je težina sve, imate ograničeno izdanje S-Works Exos 99 koje dolaze sa bijednih 99 grama po cipeli. Slijedeći primjer od Specialized S-Works Sub6 cipela sa vezicama, Exos 99 zadržava sva jednaka Body-Geometry svojstva, sustav zatvaranja pomoću vezica i FACT karbonski potplat, ali im je smanjena težina za nevjerojatnih 95 grama po cipeli. Iz Specialized tvrde da im je to najteži projekt koji su ikada iznijeli na svjetlo dana i kao rezultat toga, proizvest će samo 500 pari ovih, doista ekskluzivnih cipela i to u svim aspektima - uključujući i njihovu cijenu od 690€.
 


Donji dio cipele, odnosno potplat je od karbonskih vlakana s titanijumskim vijcima, uklonjivom gumenom petom, kao i gumom na prednjem dijelu koje služe kako bi se očuvao karbon prilikom hodanja. Prilikom izrade Specialized je upotrijebio putem svoje BodyGeometry tehnologije preslikavanje tlaka kako bi se omogućilo uklanjanje što više karbona na potplatu, a ujedno i zadržala željena razina krutosti cipele.
 


Kada govorimo o krutosti, cipele dolaze s indeksom krutosti od 13, napomenimo ranije predstavljene S-Works 7 cipele dolaze sa indeksom krutosti od 15. Ukoliko ste u potrazi za što krućom cipelom , Exos Vam se možda neće činiti kao najbolji izbor, ali za većinu ljudi, ova količina krutosti je vjerojatno i više nego dovoljna.
 


Potpuno nove S-Works Exos cipele sada su dostupne u veličinama od 36 do 49 i dolaze po izboru u bijeloj ili crnoj boji. Exos 99 cipele dolaze samo u crvenoj boji i rasponu veličina od 38 do 49. Više na www.specialized.com
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.