Oprema

Detaljnije o novom Garmin Edge 530 uređaju

Garmin uređaji postavili su standard za ono što nude napredni uređaji za biciklizam. Edge 530 je uređaj srednjeg sloja koji nudi mogućnost navigacije, opsežnih alata za treninge, te niz zanimljivih podataka za praćenje tijekom vožnje i analize nakon vožnje. 

Posljednja izdanja biciklističkih uređaja tvrtke Garmin, Edge 830 i 530, nudili su određene nadogradnje i poboljšanja. Edge 530 i 830 zaokružuju trenutnu generaciju Garmin biciklističkih uređaja s ulaznim modelom 130 i onim najskupljim, koji je ujedno i najbogatiji značajkama - Edge 1030.
 


Mi ćemo se osvrnuti na Edge 530 kojeg smo dobili na korištenje i koji je ujedno i najprodavaniji model biciklističkih uređaja tvrtke Garmin. Zaslon uređaja je malo veći u odnosu na svog prethodnika Edge 520, te nudi dramatično poboljšano u trajanju baterije. Također, uveli su TrailForks karte za poboljšanu navigaciju i integrirali funkciju ClimbPro tako da vozači mogu pratiti svoj napredak u usponima, pored ostalih pročišćenja i nadogradnji. Za povezivanje s različitim uređajima Edge 530 tu je WiFi, ANT+ i Bluetooth.
 


Novo tijelo i postavljanje uređaja

Fizičke dimenzije novog Edge 530 malo su veće od Edge 520, a ujedno i ekran je kod novog modela također veći za 2,6”. Tijelo je glatko i zakrivljeno, i u ruci nudi osjećaj da je snažno i izdržljivo. USB priključak za punjenje smješten je na dnu uređaja između dva gumba što je novost u odnosu na prethodnika, dok s desne strane uređaja imamo dva gumba, te tri gumba na lijevoj strani, uključujući i gumb za napajanje. Na Edge 830 uređaju kroz funkcije na ekranu upravlja pomoću zaslona osjetljivog na dodir dok se Edge 530 upravlja gumbima. Ukoliko ste koristili ranije koristili Garminove biciklističke uređaje kontrole i funkcije na uređaju će vam biti poznate, a ako ne, trebat će vam malo vremena da se naviknete na konfiguraciju. Stranice na zaslonu i zaslon također su malo osvježene.

Korištenje dugmadi nalazimo lakšim nego na manjem Edge 520 uređaju, kao i na onom Edge 520 Plus uređaju. Dugmadi su pri vožnji na naravnim i kvrgavim cestama davali malo više povratnih informacija kroz rukavice što smo cijenili, za razliku od prethodnih uređaja gdje ste se trebali malo više potruditi da aktivirate dugme. Općenito, moramo naglasiti kako nam se sviđa iskustvo korištenja dugmadi na Garmin uređajima. Iako su zasloni osjetljivi na dodir fora i nešto moderno, Garminovi uređaji ponekad mogu biti sitničavi na biciklu pa zbog toga preferiram uređaje koji opreriraju pomoću dugmadi koji su se pokazali pouzdanim. Posljednji Garminov model koji smo koristili Edge 820 također je imao zaslon osjetljiv na dodir, koji je bio toliko osjetljiv, da je problem često pravio znoj. Imali smo trenutke da je zaslon uređaja kapljicu znoj znao prepoznao kao prst i počeo sam od sebe prolaziti kroz funkcije na uređaju. Zbog toga sam pobornik uređaja kojima se operira pomoću dugmadi.
 

 


Postavljanje uređaja Edge 530 i njegovih postavki prema vašim željama oduzima malo vremena. Moja glavna stranica za prikaz vožnje ima sedam mjernih podataka za gledanje dok vozim, što nalazim jako korisnim i favoritiziram taj prikaz od samog početka korištenja Garminovih uređaja. Nakon što ste postavili uređaj, povezivanje Edge 530 s alatima treće strane kao što su mjerač snage, monitor brzine i otkucaja srca ili bilo koji od Garminovih senzora je dosta jednostavno.

Budite pametniji na usponima

Jedna od najnovijih novih značajki na Edge 530 je ClimbPro koja se automatski aktivira kada krenete na uspon tijekom navigacije na ruti koju ste prebacili na uređaj. Kad se približite usponu, zaslon se automatski mijenja kako bi vam pokazao profil s podacima o njegovoj duljini, nagibu i ukupnom povišenju nadmorske visine. Također vam govori koliko je uspona ostalo na ruti. Ako ne učinite ništa, taj zaslon ostaje aktivan tijekom cijelog uspona i omogućava vam da pratite svoj napredak i vidite što slijedi kako biste ubrzali svoj trud. Nakon duge vožnje smatram da je ova funkcija izuzetno zanimljiva za korištenje, jer su se bezbrojni metri na ruti ozbiljno zbrajali. Uspio sam ubrzati i povećati napore u posebno zahtjevnim usponima ili pri prevladavanju nekih lakših, kako bi smo mi rekli hupsera.

Više o navigaciji  

Volim izrađivati rute na Stravi, a zatim učitati GPX datoteku na svoj Garmin prilikom obilaska nekih novih i nepoznatih dionica. Proces je brz i lak, gdje jednostavno na laptopu ili stolnom kompjuteru sa Strave preuzmete GPX datoteku, a zatim je premjestite u mapu Nove datoteke na Edge 530. Nakon što je uređaj isključite sa kompjutera, ruta se pojavljuje u rutama na Garminu. Jednom kada se ruta aktivira, uređaj bi me obavijestio da se približavam skretanju, omogućio bi da pogledam kartu rute, mogao bi mi reći udaljenost do sljedećeg skretanja i aktivirao bi značajku ClimbPro kad god bih se približio usponu. Ako skrenete sa staze, uređaj će vam također moći pomoći da se automatski vratite natrag izdajući upute kao što je "napravite polukružni okret".

Mape na Garmin uređaju su u boji, i otkrio sam da će se ponekad boje stapati zajedno u odsjaju ili kroz sunčane naočale, čineći gledanje rute malo zamršenijim nego što sam inače predvidio.

Dosta uzbudljiva nova značajka mapiranja je integracija TrailForks-a koja omogućuje navigaciju skretanje po skretanje na stazi. Iako možda često ne osjećate potrebu za iscrtavanjem ruta na lokalnim stazama, ako putujete negdje u nepoznato ili vozite na dionici koja je isprepletana stazama možete uvidjeti da je ova značajka izuzetno korisna.
 


Više alata i značajki imate na raspolaganju

Još jedna jako lijepa funkcija jeste mogućnost postavljanja alarma na biciklu koji je PIN-om zaštićen, a koji bi vas mogao obavijestiti na pametnom telefonu ukoliko je vaš bicikl premješten ili pomaknut sa mjesta gdje ste ga ostavili. Ovo nalazimo izuzetno korisnim pri odlascima u trgovinu na našoj vožnji ili prilikom odlaska u lokalni caffe na vašoj omiljenoj dionici kojom vozite. Čini se da ova značajka funkcionira i smatramo je dosta korisnom ukoliko se bicikl nalazi daleko od oka. Lijepo je imati na raspolaganju, posebno ako se vozite sami i trebate stati za brzi odlazak do prodavnice. Edge 530 također ima ugrađeno otkrivanje nesreće koje može obavijestiti vaše unaprijed određene kontakte u hitnim slučajevima o vašoj lokaciji ako se otkrije utjecaj pada i nezgode.

Nakon vožnje ili treninga, Garmin ima toliko alata koji vam stoje na raspolaganju da duboko zavirite u svoje performanse. Uz prosječnu kadencu, normaliziranu i prosječnu snagu, ukupni uspon, težinu treninga, efekte treninga, zone otkucaja srca, podatke o krugu, analizu intervala, Garmin vas još može i obavijestiti o procijenjenom gubitku tekućine i o tome kolika bi vaša potrošnja tekućine trebala biti ako se uzme u obzir intenzitet treninga i vanjska temperatura. Sve podatke možete pregledati povijesno, tako da možete usporediti i analizirati svoje vožnje.

Veći vijek trajanja baterije

Vijek trajanja baterije područje je koje je Edge 530 dramatično poboljšao u odnosu na prethodnu generaciju. Na vožnji dužine do 200km s omogućenom navigacijom Edge 520 ili 520 Plus bio bi na granici trajanja baterije. Uz Edge 530, ostalo mi je još 50 posto. Uspio sam odraditi još tri kraće vožnje kroz tjedan, a da se uopće nisam brinuo oko punjenja Edge 530, a kad sam ga uključio na punjenje, ostalo mi je još 20 posto. Iako se vijek trajanja baterije može razlikovati ovisno o svjetlini zaslona, o tome koliko se krećete po stranicama na uređaju i ovisno o tome koliko ste senzora povezali, ovo je doista izuzetno poboljšanje.
 


Završna misao

Vrijednost nadogranje novog Garmin Edge 530 uređaje s Edge 520 ili 520 Plus ovisit će o tome koliko cijenite poboljšani vijek trajanja baterije, integraciju TrailForks-a i druge dodane značajke. Poboljšani vijek trajanja baterije čini se vrlo intrigantnim za vozače kojima su drugi uređaji "umrli" tijekom vožnje. Za one koji žele svoj biciklizam dignuti na višu razinu, Edge 530 nudi toliko zabavnih i privlačnih alata da vašu vožnju učine zanimljivijom. Ranije sam koristio Edge 520 uređaj i doista sam cijenio njegove funkcionalnisti i smatrao da je uređaj koji vas drži pokrivenim za sve što trebate na vašoj vožnji i kako skupocijeniji uređaji od ovog mi nisu potrebni. Novi Garmin Edge 530 me doista oduševio na prvim utiscima i vjerujem da će me još dugo služiti i pomoći mi pri mojim treninzima.

Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.