Oprema

Novi Roval Control SL Team kotači

Bez obzira na to dal se nalazite na stazi XC utrke Svjetskog kupa, jurite za osobnim PR, odnosno rušite lokalne KOM-ove ili istražujete ceste koje su manje prohodne i obilazite vrhove planina, pošteno je reći da su pravila za ovu vrstu igre ovih dana drugačija.

Lagana težina i dalje je glavni prioritet, dok zahtjevi za XC kotačima danas postaju sve raznovrsniji i zahtjevniji kako vozači ulaze na novi teritorij.
 


Roval je predstavio svoje nove Control SL kotače pod tvrdnjom da, uprkos impresivnom nedostatku kilograma, može podnijeti mnogo više od tipične vožnje u cross countryu. To je zato što su dizajnirani s obzirom na najzahtjevnije majtecateljske staze na svijetu, koje upravo i u ovom trenutku postaju sve izazovnije. S 29mm unutarnje širine, SL Control SL je također malo širi od 'tradicionalnih' kotača, što odražava način na koji se razvija dizajn guma. Pa ipak, s potpunom težinom koja je samo mali ispod 1250g, ovo je vrhunski kotač za brdski bicikl, koji je ujedno lakši od ponude nekih tamo cestivnih kotača. Prilično impresivno i uzbudljivo!
 


Elitne XC utrke sada imaju terene koji jamče visoku rizičnost od punkcija i potiskuju vozače da guraju opremu do svojih granica. Moderni XC bicikli dizajnirani su agresivnijom geometrijom i suspenzijom što ih čini primamljivim izborom za brze vožnje po teškim terenima. A vozači svugdje traže opremu koja ne samo da preživljava vašu potragu za napredovanjem; već traže opremu koja poboljšava performanse koje zahtijeva suvremena vožnja.
 


Kako bi udovoljili tim potrebama - kako bi pomogli vozačima da otključaju svoje ukupne XC potencijale, te im omogućili daljnje i brže napredovanje uz manje brige o lomu kotača - Roval je ponosan što predstavlja nove Control kotače. Najlakša težina u svojoj klasi. Neviđena snaga i stabilnost. I herojski obruč koji garantira manje punkcija od onih koje trenutno vozite.
 


(RE)DEFINIRANJE PORIJEKLA

"Oživljavanje novih Control kotača uključivalo je rigorozno unakrsno ispitivanje svega što smo ikada napravili, a u konačnici to nas je dovelo do razvoja potpuno novog kotača od osovine do obruča. Novi Control je vježba radikalnog dizajna, inženjerstva bez granica i vrhunske proizvodnje", poručuju iz kompanije.

Težina će uvijek biti najvažnija stvar kada se radi o XC kotačima. Svaki se gram računa prilikom lova na podijume ili osobne nagrade. Rotaciona masa je neprijatelj brzine; utiče na upravljivost i ispija dragocjene vate. Ako su teži od drugih lakih kotača, ne pobjeđuju na utrkama. Biti najlakši je ono u ćemu leži moć. S 1.240grama po setu, novi Control SL Team Issue jedan je od najlakših kotača za brdske bicikle na tržištu. Također su lakši od većine cestovnih kotača.
 

 


Izdržljivost je važna. Imati najlakše kotače nekada ranije je bilo dovoljno dobro za hvalisanje, bez obzira na to koliko je upitna dugovječnost. Ti dani su prošlost. Najlakši kotači na tržištu ne vrijede mnogo ako vas ne mogu dovesti do cilja ili ako vas ostave nasukane kilometrima od najbliže ceste. Kroz rigorozno testiranje na prototipima i napornu seriju protokola za testiranje - kako u ispitnom laboratoriju, tako i u stvarnom svijetu - novi Control kotač pruža čvrstinu i izdržljivost koja je mnogo bolja od mnogih puno težih all-mountain kotača.
 

 


Kvaliteta vožnje prilagođena je zahtjevima modernog XC-a i staze. Oblik novog Control obruča pažljivo je dizajnirana i postavljena tako da ima vrhunsku bočnu krutost zbog preciznosti na stazi, a opet budu vertikalno sukladni da bi prigušili neravnine sa staza i omogućili nesmetanu vožnju. To osigurava oštru upravljivost, što u konačnici smanjuje umor vozača i poboljšava vrijeme kruga na stazi.

Zaštita od punkcija je nešto o čemu većina ljudi ne govori. U međuvremenu, najveći vremenski gubitak u XC utrkama nastaje zbog praznih guma. Dakle, ima smisla da ako je cilj doći od točke A do točke B što je brže moguće, tada bi trebalo učiniti nešto da se smanji rizik od pumpanja guma.
 

 


Roval je prestao prihvaćati status quo i odlučio je nešto poduzeti u vezi s tim punkcijama. Taj vrh obruča je širok 4mm, a ova širina i posebno dizajnirani oblik znači da je potrebno 22% više sile za sabijanje gume od obruč nego ranije. Vozači sada mogu voziti još jače, na lakšim gumama, pri nižim pritiscima, s manje punkcija.

Manje punkcija: 4mm ravan vrh oboda zahtijeva 22% veću silu da se guma sabije
Veća izdržljivost: Sustavni pristup kombiniranju asimetričnog oboda s prilagođenim nabama koje pomažu u balansiranju napetosti žbice i omogućavaju montažu jednostrukih žica
Više kontrole: unutarnja širina obruča od 29mm povećava volumen guma
Bolja vožnja: udvostručite vertikalnu usklađenost s 29% većom čvrstoćom na udarce dok vas drže na liniji i održavaju trakciju i brzinu.

Control SL Team izdanje:

  • 54t DT Swiss Star Ratchet za precizni angažman
  • Uključena torba za kotačime
  • Team-Spec metalik plava grafika
  • Maloprodajna cijena: 2.320,00 €

https://rovalcomponents.com/products/control-sl-team-ltd 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.