Oprema

Novi Eagle 520% SRAM: 10-52 kaseta prkosi granicama 1x12 sustava

U 2016 godini SRAM je s dolaskom prve 1x12 grupe napravio revoluciju u svijetu brdskog biciklizma s jednobrzinskim pogonima, a četiri godine kasnije nastavlja istraživati granice ovog sustava nadogradnjom svih SRAM Eagle modela i dolaskom kasete od 10-52T.

Ovaj razvoj pod imenom 520% izmijenit će pravila ponovo olakšavajući i one najteže uspone i omogućavajući postavljanje većih lančanika naprijed za brže vožnje po ravnom terenu ili nizbrdicama.

 

 

Čini se da su tijekom razvoja Eagle AXS grupe, SRAM inženjeri pronašli način da prošire svoj trenutni Eagle sustav i nadograde ga u sve svoje grupe. Optimizirajući strukturni integritet kazete i mjenjača i koristeći duži paralelogram, uspjeli su nadograditi svoj sustav s kasete 10-50T na 10-52T bez žrtvovanja trajnosti komponenata.
 


Ova nova kaseta od 10 do 52 ili s proširenim rasponom kako je marka naziva, kompatibilna je s AXS grupom i bilo kojom novijom mehaničkom SRAM grupom, ali ne i sa onim starim mehaničkim grupama koje funkcioniraju na temelju kasete od 10-50T. U stvari, marka jamči da će 10-50 ostati u katalogu i čak ih preporučuje onima koji tek prelaze se 2x lančanika.

"Novi 10-52T sustav jednako je precizan, tih i sofisticiran kao i prethodnih 10-50T. Ovdje nema mjesta za neobične eksperimente koji žrtvuju trajnost materijala. 10-50T ostaje onima koji preferiraju bolji napredak između lančanika, a još uvijek ne podržavaju veći razvoj", komentirali su iz SRAM-a.
 


SRAM je opravdao odluku o širenju razvoja kasete na veći zupčanik tvrdeći da je to opcija koja najviše poboljšava performanse uz minimalnu promjenu dizajna. Iako razvoj od 520% privlači puno pažnje i naslove u medijima, istina je da novi SRAM Eagle donosi mnogo više novih značajki koje se bolje vide u pojedinostima unutar svake grupe.
 


Još jedna novost koja dolazi s redizajnom grupe je novi B-gap alat za podešavanje izmjene brzina. Već znamo da je dobra prilagodba temeljna na tome kako bi olakšali izmjene brzina i učinili ih što preciznijim, a ovaj mali alat je i jednostavan za korištenje, što olakšava zadatak prilagodbe.
 


Kao i do sada, svi su elementi Eagle ekosustava kompatibilni među njima, tako da su mogli formirati pogon koji je izrađen po narudžbi odabirom komponenata iz jedne ili druge grupe. Još jedna atraktivna promjena je uključivanje boje bakra kao opcione boje među već poznatim zlatnim, crnim ili duginim bojama.
 


SRAM GX kao najpopularnija je grupa u Eagle Ekosustavu je ujedno i ona koja je s ovom nadogradnjom dobila najviše novih značajki. Ovo je pogonski sustav prikladan za bilo koji brdski bicikl koji multiplicira svoju svestranost s novim 520% razvojem, a kompatibilan je i s ostalim Eagle dijelovima i nudi se u novim bojama. Riječ je o pogonskim jedinicama koje su gotovo nenadmašne na tržištu i po pitanju cijenei po pitanju performansi. Savršena grupa za Trail vožnju, Enduro ili XC brdski biciklizam.
 


Osim 10-52T kasete, SRAM GX Eagle dobiva nove boje, karbonski pogon i poseban E-MTB mjenjač koji funkcionira s jednim klikom. Puna cijena nove grupe SRAM GX Eagle okvirno iznosi 555,00 € što je malo teško pobijediti ako tražite pogonski sklop s najnovijim tržišnim nadogradnjama, ali bez toga da ste opsjednuti težinom.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.