Oprema

Obodne kočnice izumiru, trebamo li žaliti za njima?

Pogledajte liniju cestovnih bicikala bilo koje marke iz 2021. godine i primijetit ćete jedan uobičajeni trend: svi imaju disk kočnice. Ovo ne bi trebalo biti iznenađenje.

Napokon, cestovni bicikli opremljeni obodnim kočnicama polako nestaju i ovo je postalo izvjedno od 2011. godine, kada su se disk kočnice prvi put pojavile na cestovnim biciklima. 2018. godine osam od 12 modela Trek Emonda imalo je obodne kočnice; od 10 modela u postavi za 2021. godinu, niti jedan model nema obodne kočnice.
 


Ako se vratimo samo par godina unatrag, na isti način na prije više od desetljeća mnogi vozači su priznalo da su integrirane ručice mjenjača/kočnice na upravljaču bile bolje od mjenjača koji su se nalazili na donjoj cijevi okvira, jer su bile ergonomski bolje i brže i omogućavale su lakše prebacivanje brzina, danas također prepoznaju da su disk kočnice superiornije od obodnih kočnica - i to potvrđuju sa svojim novčanicima prilikom kupovine. Razgovarali smo s predstavnicima više od desetak biciklističkih tvrtki i svaki je rekao nešto slično: Ne samo da javnost ne kupuje bicikle s obodnim kočnicama, već je brzina kojom su disk kočnice prihvaćene iznenadila i same proizvođače bicikla.

"Vozači su prestali kupovati cestovne bicikle s obodnim kočnicama čak i prije nego što smo ih prestali nuditi", rekao je Jordan Roessingh, direktor Trek cestovnog odjela. "Čak i kad smo nudili modele s obodnim kočnicama, potražnja za njima brzo se smanjivala tijekom posljednje dvije godine, a obrnuto, potražnja za cestovnim biciklom s disk-kočnicom povećavala se gotovo zapanjujućim tempom".
 


Fisher Curran, BMC-ov marketinški koordinator, objavio je na društvenim mrežama: "Objavljujemo našu novu liniju za 2021. s drastično smanjenim platformama bicikli s obodnim kočnicama. Mislim da imamo samo jedan bicikl u ponudi s obje opcije i s obodnom kočnicom i s diskom". Čak i neke manje marke ne vide dovoljno potražnje da nastave s proizvodnjom bicikli s obodnim kočnicama - predstavnici Argonauta i Allieda izjavili su da su prekinuli s proizvodnjom svojih modela s obodnim kočnicama zbog nedostatka interesa.

No, iako je toliko mnogo vozača prihvatilo disk kočnice na cestovnim biciklima, neki se još uvijek trude - ili čak ne žele - prihvatiti ih. Prebacivanje na disk kočnice izaziva slične reakcije javnosti kao u vrijeme kada su integrirane ručice mjenjača/kočnice zamijenile ručice mjenjača koje su se nalazile na donjoj cijevi okvira. Kao i tada, neki vozači bbili su uzrujani zbog promjene jer smatraju da im je ona nametnuta. Čak i neke izjave od poznatih biciklista tada, kao i danas zvuče jednako slično: oni su teži, kompliciraniji su, ružni su i mijenjaju osjećaj na biciklu.
 


Kraj obodne kočnice također označava i kraj mnogih drugih dijelova. Elegantne QR osovine također izumiru, jer je sustav kroz osovinu puno sigurniji način postavljanja disk kotača. Elegantne i lagane gume od 23 mm - čak i 24 mm - također su mrtve jer disk otvara okvir bržim i udobnijim gumama od 25mm, 28mm (i šire). Razvoj novih kotača s obodnim kočnicama praktički ne postoji. Iznenadili bi smo se ako bi bilo koja vrhunska komponenta poput DuraAce ili vrhunski bicikl poput Tarmac S-Works uključivao bilo koju opciju sa obodnim kočnicama.

Kad krenemo naprijed, ostavljamo stare stvari iza sebe. Cijenim nove bicikle opremljene disk-kočnicom zbog njihovih vrhunskih performansi, ali otkrio sam i da bolji bicikl nije uvijek ugodniji za vožnju. Nisam jedini koji dijeli slično razmišljanje. Da parafraziram ono što su rekli mnogi predstavnici tvrtki za proizvodnju bicikli i opreme: Obodne kočnice su mrtve. Ali osobno, još uvijek volim voziti svoj bicikl s obodnim kočnicama. A ima nas dovoljno strastvenih - pogledajte #savetherimbrake na Instagramu - da bi bicikli s obručnim kočnicama ostali živi.

Jedna od najsimpatičnijih stvari kod cestovnog bicikla su njegove čiste linije i prozračni profil. Disk kočnice čine da cestovni bicikli izgledaju nezgrapno i ne elegantno. Također naizgled narušavaju jednostavnost cestovnog bicikla dodavanjem hidraulike, disk pakni koje se lako onečišćuju, kotača koje je teže instalirati i rotora koji se lako savijaju. Bučniji su od obodnih kočnica i mogu se dodirivati prilikom penjanja ili sprinta. Osjećaj na poluzi nije ni lagan ni uglađen kao što je to slučaj s dobro podešenom obručnom kočnicom.
 


Bicikli s obodnom kočnicom nude osjećaj koji još nisam doživio na biciklu s disk-kočnicom. Način na koji klize i njišu se bokom u stranu, način na koji se ponašaju pri ulasku u krivine - jednostavno mi se čine uravnoteženijima. Još uvijek nisam vozio set kotača s disk-kočnicom koji se osjećaju jednako divno kao i niz laganih kotača s obodnim kočnicama.

Bicikli s disk-kočnicom već su sjajni i postat će sve bolji daljnjim razvijanjima, dok je bicikl s obodnom kočnicom trenutno najbolji nego što će ikada biti jer za njih je razvoj stao. Trenutno u svom vlasniđtvu imam bicikl s obodnom kočnicom i  vjerovatno imat ću ga dugo, puno ću ga voziti i uživat ću u svakom kilometru na njemu. Unatoč tome, vjerojatno će to biti posljednji novi bicikl koji sam si kupio s obodnim kočnicama. Bicikli s disk-kočnicom zaslužuju biti budućnost jer su, eto, navodno bolji bicikli.

Što vi mislite, pišite nam u komentarima! 
 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.