Bosna i Hercegovina

Sefa Ylber i Varvara Fasoi najbolji na cestovnoj utrci Balkanskog prvenstva

TREBINJE - Novi šampion Balkana u cestovnom biciklizmu je reprezentativac Albanije Sefa Ylber, drugo mjesto pripalo je srpskom biciklisti Marku Daniloviću, a treći je bio Kipranin Matsangos Alexandros.

Sefa je odvezao odličnu utrku i relativno lako sačuvao prednost koja je u nekim dijelovima utrke iznosila i tridesetak sekundi. Na kraju je 95 kilometara prevezao za 2:01,02h, što je za 48 sekundi brže od Danilovića.
 


"Dugo sam čekao ovu pobjedu s obzirom da sam prilično iskusan i da se 15 godina bavim biciklizmom. Odlično sam se osjećao, radio sam u grupi sa još tri momka, ali sam osjetio da imam šansu na nekih dvadesetak kilometara do cilja pa sam pobjegao konkurentima", kazao je 28-godišnji Sefa.

Danilović priznaje da je očekivao da će on ili neko od njegovih kolega stići do pobjede, pa je samo donekle zadovoljan drugim mjestom.

"Poremetio nas je pad mladog Đorđa Đurića za kojeg smo trebali timski da radimo, on je bio naš najveći adut na ovako ravnoj stazi. Ipak, uspeli smo da se pregrupišemo, ali nismo imali snage za pobedu",  rekao je Danilović.
 


Biciklistkinja iz Grčke Varvara Fasoi koja je slavila i u kronometru, najbrža je bila i u cestovnoj utrci. Sjajna profesionalka koja nastupa za jedan španjolski tim nije imala previše problema da opravda ulogu favorita.

Drugo mjesto pripalo je njenoj zemljakinji Eleni-Michalitsa Tsavari, a treća je Rumunka Andreea Ionescu.

Kao i prvog dana kada je na hronometru slavio Ognjen Ilić iz Srbije, kraj staze a naročito na cilju okupio se veliki broj gledalaca koji su aplauzom pozdravili one najbolje.

"U razgovoru sa građanima i naročito mališanima saznao sam da je svijest o biciklizmu probuđena za samo nekoliko dana na nevjerovaran nivo. Na svakom koraku su se kupovale kacige za dječije trke, što je ohrabrujući znak. Imamo velike planove kako sa takmičarskim, tako i sa rekreativnim biciklizmom, pa mi je posebno drago što je ova trka probudila interesovanje za ovaj izuzetno lijep sport", kazao je prvi čovjek Trebinja, Mirko Ćurić.
 


Direktor Balkanske biciklističke unije Vladimir Kuvalja zahvalio se domaćinima na svemu što su učinili da takmičenje prođe u najboljem redu.

"Broj građana i turista koji su došli da podrže bicikliste govori nam da smo svi zajedno uradili odličan posao. Drago mi je što se Trebinje upisalo na biciklističku mapu svijeta i siguran sam da će tu ostati narednih godina", rekao je Kuvalja.

Kompletne Rezultate možete skinuti u prilogu dole. 

 

Označeno u
Dijeli članak
Preuzimanje priloga:

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.