Bosna i Hercegovina

Lejla Tanović osma na Svjetskom prvenstvu u Turskoj

Bosanskohercegovačka biciklistkinja Lejla Tanović osvojila je osmo mjesto na Svjetskom prvenstvu u maraton disciplini održanom u Turskoj.

Selektor biciklističke reprezentacije BiH Amar Njemčević istaknuo je u telefonskom razgovoru iz Turske da su se izuzetno pripremali, čitavu sezonu podredili tom takmičenju.
 


"Znali smo, od početka, da se Lejla može takmičiti protiv najboljih na svijetu. Naš plan je bio plasman među prvih deset na svijetu. Od početka utrke bilo je otprilike tako, da bi pred kraj napredovala za dvije pozicije i prošla kroz cilj kao osma plasirana na Svjetskom prvenstvu u maratonu", naglasio je.

Biciklistkinja Lejla Tanović kaže da je takav plasman historijski uspjeh za Bosnu i Hercegovinu, za utrku kaže da je bila fizički zahtjevna. Vozilo se 80 km, sa 2.500 metara uspona. Vozila je to za tri sata i 50 minuta. Bilo je toplo što je, kaže, za nju bio izazov.

"Ovo je moj prvi nastup na svjetskom prvenstvu. Cilj je bio visok. Tako smo trenirali, tako se pripremali. Ovo mnogo znači za mene i moju karijeru, sve smo bliži normi za olimpijske igre u Tokiju. To je velika stvar i za BiH, ali i za biciklizam u BiH", kazala je.

Istaknula je podršku Olimpijskog komiteta BiH te federalnog i resornog ministarstva Kantona Sarajevo.

Biciklistkinja Lejla Tanović četverostruka je balkanska prvakinja, 14 puta državna prvakinja BiH i jedna od najboljih biciklistkinja BiH. Trenutno je 47. na svjetskoj rang listi, a očekuje se značajan napredak nakon upisa bodova osvojenih na Svjetskom prvenstvu u Turskoj.

Bitno je spomenuti da je na istom prvenstvu u muškoj konkurenciji nastupio i Vedad Karić, koji je u svojoj kategoriji zauzeo 40. mjesto. Vedada nismo uspijeli dobiti za više komentara.

Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.