Svijet

Vrijeme je za Downhill Svjetski kup u Mariboru, Slovenija

Iako su Svjetska prvenstva za 2020 godinu završena, serija Svjetskog kupa u Downhull-u tek započinje. Nakon divljeg vikenda u Leogangu, jesenski Downhill kalendar utrka se nastavlja.

Ovaj tjedan imamo dva kola Svjetskog kupa u Mariboru u Sloveniji, a dolaze i neki od najboljih DH sportaša na svijetu.
 


Za razliku od Svjetskih prvenstava, dva kola Mariborskog Svjetskog kupa uživo će se prenositi na Red Bull TV-u. U petak, 16. listopada/oktobra gledati ćemo 1.utrku Svjetskog kupa, a drugo kolo slijedi u nedjelju, 17. listopada/oktobra.

 

 

Luca Shaw iz "The Syndicate" već je odradio treninge i donosi nam video pregled staze

Uvjeti i profil staze u Mariboru izgleda mnogo brže nego na stazi u Austriji gdje smo gledali Svjetske šampione kako voze. Ali, prognoze nisu obežavajuće i vjerovatno je da že staza biti otežana s obilnim padalinama. Hoćemo li vidjeti suhu stazu i ludu utrku u 2020. godini? Ili će to biti još jedan divlji vikend klizanja po korijenju i kamenjima u Sloveniji?
 


Svjetsko prvenstvo u Mariboru: Kako je to izgledalo prošle godine?

2019 godina obilježena je povratkom Downhill Svjetskog kupa u Maribor nakon više od deset godina. Mark Wallace (Canyon Factory Racing) kvalificirao se prvi, a kolega Canuck Finn Iles (Specialized Gravity Racing) bio je blizu na trećoj poziciji.

Tahnee Seagrave i Loic Bruni bili su pobjednici na otvaranju Svjetskog kupa 2019. Bruniju je ovo bila prva pobjeda u njegovoj zlatnoj sezoni gdje je nizao uspjeh za uspjehom. Sreća od Tahnee Seagrave nije potrajala baš toliko dugo. Nakon ozljede u Fort Williamu, veći dio 2019. godine provela je po strani i nije vozila utrke. Seagrave je ipak prošle godine napravila nevjerojatnu stvar. Nakon oporavka vratila se na utrke i osvojila srebro na Svjetskom prvenstvu u Mont-Sainte-Anneu kada je u cilj ušla iza Myriam Nicole.
 


Staze i jedinstvene značajke 2020 godine

2020. je, naravno, godina koja se razlikuje od bilo koje druge. Downhill utrke su se vratila, ali s jako stisnutim kalendarom izgledaju malo drugačije nego ostalih godina. Za početak tu su dva Svjetska kupa u četiri dana, oba na istom mjestu. Dvije runde dijele dio iste staze, ali s nekoliko zasebnih dijelova za svaku rundu.

Komprimirani raspored dodaje veliki element u izdržljivosti vozača povrh vožnje i izdržljivosti koje su proteklih godina bile potrebne za normalan vikend u Svjetskom kupu. Vozači su imali samo jedan dan odmora nakon zasigurno iscrpljujućeg i blatnjavog Svjetskog prvenstva u Austriji, prije nego dođu do Slovenije i već u utorak krenu s treninzima na stazi.
 


Vozači će morati razmotriti održavanje i čuvanje energije tijekom četiri uzastopna dana utrkivanja i nastojati izbjeći čak i lakše ozljede. Već su Laurie Greenland, Vali Holl i George Brannigan među imenima koja izostaju sa startne liste ovog tjedna nakon Svjetskog prvenstva u nedjelju. Amaury Pierron, Rachel Atherton i nekoliko drugih također su vani zbog ozljeda.

Za sve koji se sačuvaju i uspiju voziti, komprimirani kalendar pružit će im uzbudljive utrke. S obzirom da je malo tko očekivao kako će se DH utrke uopće i nastaviti voziti u 2020 godini, smatramo uzbudljivim i samo prilika za gledanje Downhill na TV-u ove godine.
 


Svjetski Kup 2020. br. 1 - Maribor, Slovenija: Raspored i prijenos uživo

  • Kvalifikacijska utrka - četvrtak, 15. listopada/oktobra
  • Finale - petak, 16. listopada/oktobra [prijenos UŽIVO]
  • Ženska elita - 12:30h (Slovenija)
  • Muškarci elita - 13:45h

Svjetsko prvenstvo 2020. br. 2 - Maribor, Slovenija

  • Kvalifikacijska utrka - subota, 16. listopada/oktobra
  • Finale - nedjelja, 17. listopadaoktobra [prijenos UŽIVO]
  • Ženska elita - 12:30h
  • Muškarci elita - 13:45h

Utrke bi se trebale nastaviti u Lousi u Portugalu s još jednim Svjetskim DH Kupom s dva kruga utrka koja će se održati od 29. listopada/oktobra do 1. studenog/novembra 2020.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.