Svijet

Nino Schurter postaje Europskim prvakom u 2020. godini

Nino Schurter proglašen je Europskim prvakom 2020. nakon vrlo teške utrke u kojoj su Francuski i Švicarski biciklisti imale sve vodeće uloge i napravili žestoku borbu za postolje.

Mnogima je ovo bila prva utrka u kojoj Nino Schurter po prvi put nakon pet godina nije nosio dres duginih boja. No, od početka smo vidjeli vrlo jakog Schurtera koji je poveo utrku s prvih metara i od početka pokušao sve iznenaditi vrlo visokim tempom.
 


U 1. krugu grupa od 3 vozača već je bila formirana u čelu utrke gdje je Schurter vodio s Titouanom Carodom na drugoj poziciji i Filippom Colombom na trećoj poziciji. Maxime Marotte s Jordanom Sarrouom bili su negdje iza na oko 6 sekundi zaostatka. Milan Vader, koji je vrlo dobro startao, imao je defekt kada mu je pukla guma što ga je praktički ostavilo bez mogućnosti za plasmanom.

Na početku 2. kruga već je bilo jasno da ćemo na ovom Europskom prvenstvu gledati žestoku borbu između Švicarske i Francuske ekipe koje su dominirala XCO-om posljednjih godina. Švicarsku ekipu smo gledali u pokušakima da se izbore za postolje i francusku ekipu koja je u posljednjih tjedan dana osvojila 4 dresa duginih boja (2 u Elitne kategoriji, 1 u kategoriji  U23 i jedanu ekipnoj štafeti).

 

Samo je Talijan Luca Braidot uspio ugurati se između prvih devet Švicaraca i Francuza. U vodećoj grupi Filippo Colombo bio je Schurteru nakotaču, al iako je tempo bio vrlo visok, nije bilo većih razlika na čelu utrke.

Na početku trećeg kruga, od njih sedam ukupno, Schurter, Colombo, Litcher, Carod, Marotte, Flueckiger, Sarrou, Griot i Braidot zajedno su se utrkivali na manje od 5 sekundi. I upravo su tada trojica Švicaraca pokrenula napad kojemu se pridružio Flueckiger i otvorio mali jaz s Francuzima i Talijanima. Ta razlika nije dugo potrajala i upravo Francuz Titouan Carod bio je taj koji ga je zatvorio i preuzeo vodstvo.
 


U 4. krugu u vodstvu su ostali samo Schurter, Carod, Flueckiger i Braidot, peti je bio Sarrou s 20 sekundi zaostatka. Schurterova taktika podizanja tempa dok konkurencija nije počela pucati se  brzo isplatila, ali bilo je ostalo još puno krugova do kraja utrke.

Visok tempo prve grupe i dalje je djelovao za najjače vozače, a na dva kruga do kraja velika grupa je pala na tri vozača, sa Flueckigerom, Schurterom i Carodom. Braidot je vozio na četvrtoj poziciji sa 10 sekundi, a Sarrou na petoj sa pola minute zaostatka.

Činilo se da gledamo povratak Nine Schurtera u najboljem izdanju i na zvuk zvona za zadnji krug još mu je bio blizu samo Titouan Carod.

Francuz je puno puta pokušao napasti tijekom posljednjeg kruga, ali ostaviti Ninu iza sebe nije nimalo lagan zadatak i Švicarac ga je držao konstantno ispred sebe na kotaču, pogotovo na nizbrdicama gdje se pokazao kao vozač s boljom tehnikom.
 


U posljednjem krugu, Nino Schurter napao je u tehničkom spustu da bi postigao epsku pobjedu i bio proglašen Europskim prvakom 2020. godine. N1NO se vratio.

Titouan Carod bio je drugi, a Mathias Flueckiger je zatvorio pobjedničko postolje.

Rezultati 2020. XCO Europsko prvenstvo – Muškarci

  1. Nino Schurter SUI 1:25:25
  2. Titouan CArod FRA +0:09
  3. Mathias Flueckiger SUI +0:48
  4. Luca Braidot ITA +0:56
  5. Jordan Sarrou +1:06

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.