Svijet

Veličanstveni Van der Poel postao četverostruki Svjetski prvak u ciklokrosu

Sjajni Mathieu Van der Poel proteklog vikenda imao je izvrsnu vožnju u gdje je osvojio svoj četvrti dres duginih boja.

Nakon samo pola kruga imali smo dva favorita za konačnu pobjedu koji su bili u vodstvu: Van Aert i Van der Poel su jurili stazom, a izgledalo je kao da im je ostatak vozača to i dopustio, kao da je to stvar nekog poštovanja prema njima.
 


Van Aert bio je u vodstvu, sa Van der Poelom koji mu je vozio na kotaču, sa 17 sekundi zaostatka, nakon tog prvog kruga. Tek nakon što je završio prvi krug, Van der Poel je poveo i počeo postavljati drugačiji tempo, kao da odmjerava svoje snage protiv Wouta Van Aerta.

Uslijedili su spektakularni krugovi, bilo da su se penjali stepenicama ili prelazili cijelu plažu da bi došli do obale, na kojoj se opet može voziti, a bilo je tu i puno trčanja s biciklom na ramenu.
 


Van der Poel je najviše patio u pijesku, Van Aert je to znao i krenuo je jače na tim dionicama kako bi napravio male praznine nakon uvala na plaži. U jednom od tih, u drugom krugu, zaostatak je bio veći od 10 sekundi koje su u cilju postale 15. Izgledalo je loše za Van der Poela, ali do kraja ostalo je još 6 krugova.

Iza njega slijedila ga je grupa vozača u dresovima Belgijske reprezentacije, zadržavajući isti zaostatak kako su minute odmicale. Činilo se kao da je Aerts bio u situaciji da vozi jako i neprestano je kontrolirao svoju udaljenost od Van der Poela na vidljivijim dijelovima.
 


U trećem krugu Van der Poel bio je prisiljen promijeniti bicikl. Činilo se da stvari nisu išle najbolje za Nizozemca, koji je unatoč tome uspio spriječiti Van Aerta da ne napravi još veću razdaljinu. To ga je zadržalo u utrci, održalo u borbi i on je to znao. Još je bio dug put pred njim.

Van der Poel pojačava tempo i razbija utrku

Međutim, Van der Poelu trebao je samo jedan krug da uhvati Van Aerta i promijeni tempo da ga slomi. Nakon probušene gume na prednjem kotaču Van Aerta, Nizozemac, koji nije popuštao ni trenutka, ne samo da je uspio uloviti Belgijanaca, već mu je skinuo i 20 sekundi i priča je odjednom dobila drugu boju.
 


Sad je Mathieu Van der Poel imao sve što je mogao tražiti. U svakom dijelu poboljšavao je vrijeme ispred Van Aerta za jednu ili dvije sekunde. Ne samo da je vodio, već je povećavao svoju prednost. U sedmom krugu već je bio pola minute ispred Belgijanca, a utrka je jednostavno bila senzacionalna, ljudi oduševljeni, čak je bilo i nekoliko pjesama. Van der Poel je bio potpuno koncentriran na pobjedu. Van Aert, je vidno patio, čak je i on promijenio bicikl u pretposljednjem krugu.

U međuvremenu, Pidcock, koji je na posljednjih nekoliko utrka Svjetskog kupa bio treći, sada se nalazio na četvrtoj poziciji, a Sweeck na petoj. Ispred njih, Aerts.
 


U zadnjem krugu scenarij je već bio napola napisan: Van der Poel prvi, Van Aert drugi sa zaostatkom od 30 sekundi. Iza njih, minutu i pol zaostatka, ušao je Aerts, s Pidcockom koji je imao 13 sekundi zaostatka, dok je ujedno pokušavao napraviti proboj.

Van der Poel je u najbržem krugu imao vrijeme od 7.51, odnosno tri sekunde bržo od bilo kojeg suparnika. Za njega jedini scenarij bila je pobjeda i on je išao samo na to. Van Aert je pokušao razbiti tu ideju, bio je vrlo blizu, odigrao je svoje karte vrlo dobro i stavio je Van der Poela u tešku situaciju, posebno u trećem krugu. Ali, kao što je i sam Van Aert rekao, Van der Poel je s razlogom bio favorit, što se i pokazalo.
 


Četiri puta Svjetski prvak Van der Poel, i to treći put zaredom za Nizozemca je značilo da ispisuje posebnu priču koja će se pričati dugo u budućnosti. Iza njega, vrlo vrijedni Van Aert ušao je na drugom mjestu. Veliki pljesak za spektaktakularnu vožnju zaslužila su ova dva vozača koji su nam još jednom pružila pravi spektakl.

Iza, vodila se lijepa borba između Aertsa i Pidcocka za brončanu medalju, a na kraju ipak je Aerts bio taj koji ide na postolje.

Konačni rezultati:

  1. Mathieu  Van der Poel > 58.57
  2. Wout Van Aert +37"
  3. Toon Aerts +1.24"
  4. Thomas Pidcock +1.37
  5. Laurens Sweeck +2.05  
     

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

BikeMagazin

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Vijesti iz svijeta biciklizma, Recenzije bicikla i opreme, Najave / Rezultati / Izvještaji, Reportaže i Vijesti iz pet zemalja, kao i Svijeta... Sve je tu ...držimo Vas pokrivenim!

Internetska stranica: bikemagazin.info/ Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.