Reportaže

U2U: Umag-to-Ulcinj

Nikica Atlagić (BK Summit) je uz svog oca Nikolu (vjerna pratnja) imao nesvakidašnju avanturu sa biciklom koju je nazvao U2U.

Nikica je tokom 5 etapa (dana) prošao kroz 3 države, prešavši 1000 km sa 14500 m nadmorske visine. Zaista respektabilne brojke.
Pročitajmo njegov kratki osvrt:

 

 

Kako biciklizam karakteriše jedinstven spoj transporta, sporta, turizma i avanturizma - tako sam i ja, pored takmičarske, uvijek u sebi imao i tu avanturističku komponentu želje za izazovima i pomjeranja ličnih granica. U juniorskim danima, želja i izazov mi je bilo odvesti zahtjevnu rutu od Banja Luke do Makarske i to u relativno kratkom vremenu, što sam i uspješno učinio 2008. godine. Nakon niza godina i raznih izazova, postavio sam sebi i jedan novi morski - vožnja od Umaga do Ulcinja od preko 1000 km, u 5 etapa. Cilj je bio da uživajući u vožnji potpunosti i relativno brzo upoznam obalu Jadranskog mora, a ne isključivo da pređem ukupnu rutu u što kraćem roku. Kao što mi je nekada etapa do Makarske izgledala moguća, ali i zastrašujuća - tako sam i sada imao istu mjeru optimizma i zabrinutosti, kako zbog onoga što mi je bilo poznato, tako i zbog nepredviđenih okolnosti.

 

Cijeli prvi dan u Istri sam imao jak vjetar u prsa, drugi dan sam se po kamenovitim predjelima obronaka Velebita borio sa vrelinom od 38 stepeni C, na trećoj etapi su me, nakon neprospavane noći zbog najezde komaraca, dočekali radovi na putu i neplanirane zaobilaznice sa brdima od 12%, kao i pljusak u posljednim kilometrima etape. Četvrta etapa je bila planski najduža, a i samim tim što je dolazila nakon tri teške etape i prije odlučujuće posljednje - nije bila ni malo jednostavna. Petu etapu, kroz Crnu Goru, okarakterisala je loša asfaltna podloga, izuzetno jak saobraćaj i veoma brdovit profil - ali sam u njoj ipak najviše uživao, kako zbog najljepših pejsaža na cijeloj ruti, tako i zbog činjenice da nisam morao razmišljati o sutrašnjem danu.

 

Naravno, pored lične psiho-fizičke pripreme, presudna je bila i tehničko-kamermanska podrška mog oca Nikole, bez čije pratnje ovaj poduhvat ne bi bio moguć. Na kraju, ali jednako bitan je i savršeno spreman bicikl - Scott Addict sa Shimano Dura Ace 9100 mehaničkom grupom dijelova i Shimano RS81 klinčer točkovima, u potpunosti sklopljen prema mojim željama.

Etape:                                                                         

E1: Momjan - Umag - Pula - Opatija (196 km)               
E2: Opatija - Senj - Karlobag - Starigrad (199 km)       
E3: Starigrad - Zadar - Šibenik - Primošten - Split (220 km)
E4: Split - Makarska - Ploče - Dubrovnik - Cavtat (224 km)
E5: Cavtat - H. Novi - Budva - Kotor - Bar - Ulcinj - Ada Bojana (181 km)

VIDEO:                                                                       

 

 

Pratite me na (Follow me on):                                   

http://www.youtube.com/user/cybernck

http://www.facebook.com/cybernck 

http://www.strava.com/athletes/14485679

http://www.cybernck.com

Tekst i Foto: Nikica Atlagić 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.