Stručne teme

Bicikliranje po vjetru

Vožnja po vjetrovitom danu može biti itekako ugodna.

No ipak trebamo zadovoljiti neke uvjete kada je riječ o vožnji u ovakvim vremenskim uvjetima. Jedna od prvih stvari koje treba razmotriti jest položaj: "U vjetru je kompromis biti u što je moguće aerodinamičnijem položaju, no opet u tom položaju morate biti u stanju gledati na cestu, I opasnosti na njoj"  Nizak položaj tijela smanjiti će otpor, a nisko hvatište upravljača povećati stabilnost.

 

Ako se vozite u grupi, onda je itekako važno biti na kotaču, jer u protivnom mnogo energije gubite na sustizanje grupe I borbu s vjetrom. Zato po ovakvim vremenskim uvjetima savjetujemo vožnju u grupi, I česte izmjene.

Evo nekih osnova kada je u pitanju vožnja po vjetrovitom vremenu:

 

Radite s drugim vozačima u grupi da biste stvorili zaklon od vjetra

Nizak položaj tijela stvoriti će bolju aerodinamiku

Nisko hvatište upravljača povećati će stabilnost

Kada ste u grupi ne preklapajte kotače jer bi vas vjetar mogao poslati bočno

Ostavite kotače dubokog profila za manje vjetrovit dan

Provjerite vremensku prognozu prije planiranja rute


Kada je riječ o vjetru vrlo važnu ulogu imaju predjeli s više, ili manje vjetra. Pri vožnji po vjetrovitom vremenu uvijek birajte rute gdje ćete biti zaklonjeni. Također pedaliranje malo težeg prijenosa u sporijem ritmu može vam pomoći da se osjećate stabilnije I držite stvari pod kontrolom.

 

Vožnja po vjetru zahtijeva toliko usredotočenja i fizički napor kao penjanje na planinu. Pobrinite se da vaša odjeća bude čvrsto povezana, te što je moguće više uz tijelo. Ne želite stvoriti efekat jedra. Neka vjetar bude vaš saveznik.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.