Stručne teme

Pet osnovnih alata za kućnog bici-mehaničara

Koji su najvažniji alati koje bi trebao imati svaki mehaničar?

Odgovor se može uvelike razlikovati od jednog mehaničara do drugog i do njihovih osobnih preferencija. Stručnjak koji svakodnevno radi na različitim biciklima trebat će širok asortiman alata. To je, međutim, pretjerano za kućnog mehaničara. Koje bi alate trebali imati entuzijasti u svojim kućnim garažama? Odgovor na ovo pitanje svakako ovisi od toga koji bicikl imate i koliko često ćete određene poslove i koliko će vas prijatelji daviti da im nešto „sitno odradite“.

Prvo ćemo nabrojati neke osnovne alate koje svaki biciklist treba posjedovati. Prvo i osnovno je dobra i kvalitetna podna pumpa. Provjeriti tlak u gumama prije svake vožnje bi trebala biti navika svakog bicikliste. Nakon toga ide set imbus ključeva u rasponu od 1.5 do 8. Špicasta kliješta uvijek mogu biti zgodna kako bi zategnuli neki od kablova/sajli. Set polugica plastičnih za gume ne treba posebno napominjati. Dva odvijača, po jedan križasti i obični pokrit će sve što je potrebno po pitanju podešavanja krajnjih točaka mjenjača.

Pređimo sada na 5 osnovnih alata za malo složenije servisne poslove.


MJERAČ ZA PODEŠAVANJE STRAŽNJEG MJENJAČA

Pravilno indeksiranje stražnjeg mjenjača počinje s poravnatom stražnjom vješalicom. Čak i novi okvir mora se provjeriti prije montaže stražnjeg mjenjača. Ako namjeravate riješiti probleme sa izmjenama brzina, ovaj alat je potreban.


KLJUČ ZA PEDALE

Trebate kvalitetan ključ za pedale, pogotovo ako putujete s biciklom. Ponekad to može biti 15-milimetarski ključ ili 8-mm imbus ključ, ali s alatom koji je specifičan za pedale možete dobiti dužu polugu. Većina proizvođača alata za bicikle proizvodi dugačak 8 mm imbus ključ s ručkom koja izvrsno radi taj posao.


ALAT ZA LANAC I KLIJEŠTA ZA BRZO SPAJANJE

Ne možete izrezati lanac bez alata za lanac. Investirajte u kvalitetan instrument ako planirate zamijeniti vlastiti lanac. „Quick-link“ kliješta olakšavaju život pri uklanjanju brzih veza - SRAM ih naziva „PowerLock“, a 11-brzinski Shimano lanci sada dolaze s „master linkom“.


KVALITETNI "MOMENT KLJUČ"

Jedan od obaveznih alata za novog ili kućnog mehaničara. Potrebno je puno iskustva da biste stekli osjećaj za to kako čvrsto stegnuti različite veličine vijaka. Bez ovog iskustva i bez moment ključa ne želite stegnuti karbonski upravljač od nekoliko stotina eura. Najčešći "klikni" ključ će dati znak kada se postigne željena postavka, obično u Newtonovim metrima. Vaš ključ mora moći mjeriti od 2 do 8 Nm. Sa njim ćete moći zatezati volane, lulice, nosače sjedala.


REZAČI KABELA

Rezači kabela su neophodni ako želite zamijeniti kabele i vodilice. Korištenje običnih kliješta svakako može odraditi posao. No, kako bi dobili dobar, čist rez na kablovima i kućištu, posebni alati za bicikle će bolje funkcionirati.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.