Stručne teme

Koliko ste stari zaista?  Vaša izvedba vam to može reći

Vaša starosna dob, ili činjenica koliko ste sposobni u svojoj aerobnoj izvedbi bolji je pokazatelj koliko dugo ćete živjeti od vaše stvarne kronološke dobi.

To pokazuje najnovije istraživanje European Journal of Preventive Cardiology. Oni koji su vježbali redovito su živjeli oko 10 godina duže od onih koji nisu vježbali.

Ovo je najveća studija te vrste, s više od 126 000 pacijenata pregledanih tijekom razdoblja od 24 godine.

Odlazak na redovnu vožnju može vam pomoći da živite 10 godina duže od vaših više sjedećih kolega, ukazuje nova studija objavljena u European Journal of Preventive Cardiology.

U istraživanju je sudjelovalo 126.356 muškaraca i žena (s prosječnom kronološkom dobi od 54 godine) koji su imali test opterećenja na vježbe, koje mjere koliko dobro vaše srce reagira na stres tijekom aktivnosti. Istraživanje je provedeno prvi put na klinici Cleveland između 1991. i 2015. godine.

Veći kapacitet tijekom vježbanja i brži povratak redovitog otkucaja srca nakon vježbanja povezani su s mlađim godinama života.

Više od polovice onih koji su bili u dobi između 50 i 60 godina 55 posto muškaraca i 57 posto žena bili su mlađi, fiziološki gledano, od njihove stvarne životne dobi.

Nakon prosječnog praćenja od skoro devet godina, 9.929 sudionika koji su imali dobnu uspješnost stariju od kronološke dobi umrli su. U prosjeku, njihova je starosna dob oko 10 godina starija od stvarne dobi.

Što ste zdraviji, to je bolja izvedba vježbanja, I sami kapacitet vježbanja.

Iz instituta European Journal of Preventive Cardiology rekli su kako ovaj izračun još ne možete dobiti u uredu svog liječnika. Međutim, s ovakvim istraživanjima koja pokazuju koliko su korisni ovi podaci, možda će jednoga dana ovakav test biti moguć.

No, krajnji zaključak je sljedeći: sve dok taj izračun ne bude dostupan svima, radite na tome što možete učiniti kako biste održali ili čak poboljšali svoju kondiciju dok starite. Nastavite voziti bicikl, u kombinaciji s drugim vježbama snage kako biste ne samo povećali svoju izvedbu, nego i živjeli dulje.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.