Stručne teme

Kronometar: Stvari na koje trebate obratiti pažnju

Svijet borbe protiv štoperice, ili poznatog nam izraza “time trial” velika je nepoznanica svakom autsajderu.

Ali nakon što ste napravili prvi korak, I shvatili što znače svi pojmovi I nepoznanice u teoriji, red je da krenete I na svoj prvi okršaj sa štopericom u praksi.

Donosimo vam činjenice na koje bi trebali obratiti pažnju kada je u pitanju ova disciplina.


Na utrku dođite ranije.

Ne postoji ništa gore od dolaska na bilo koji događaj bez vremena da se pravilno pripremite, pogotovo kada je za taj događaj potrebno najmanje 20 minuta. Pobrinite se da stignete na vrijeme I psihički I fizički se pripremite za utrku. Između ostalog registracija, uzimanje startnih brojeva, oblačenje, odlazak na toalet te zagrijavanje uzimaju dosta vremena.


To je samo cesta s dvije trake?

Oh, to je zapravo samo cesta s dvije trake mislili ste. Na malom ekranu i udobnom naslonjaču vam nije ovako izgledalo? Često nije sve onako kako se čini, no tempiranje je ključna vrlina u kronometru.


Ovo je teško, jako teško.

Prva stvar koja će vas dočekati čim krenete na početku. Vaše noge gore već nakon prve minute. Vi već teško dišete i vaša srčana frekvencija je naglo skočila.

Zašto vas nitko nije upozorio da će to biti teško?

Ali morate ignorirati tu želju da se zaustavite i predahnete. U glavi vam se već počinje motati ideja da bar doživite punkciju gume, I završite s ovom besmislenom patnjom. Samo nastavite, nađite pozitivne misli, I sve će postati lakše. U redu, možda i neće biti lakše, ali ćete na kraju završiti.

Moram voziti jače  

Čim napravite taj polukružni okret i cilj je na vidiku, iznenada požalite zbog svojih ranijih unutarnjih pritužbi i poželite da ste bar išli brže, jače sigurnije, unatoč svim bolima u nogama. Jedna od velikih umjetnosti probijanja vremena je učenje kako točno na vrijeme isprazniti spremnik bez prevelikog preuranjenog vremena. Ova finesa zahtjeva vremena. Mnogo vremena, te može potrajati godinama kako bi se usavršila, zato nemojte biti obeshrabreni ako pređete crtu s puno preostalog goriva (ili ako “eksplodirate” nakon prva tri kilometra). Sve je to dio zabave.

Aerodinamika je sve što je potrebito.

Koliko vremena zaista možete uštedjeti ako koristite kronometarsko odijelo, aero kotače, ili aero bicikl?
Vjerojatno nakon prvog odvoženog kronometra vaš odgovor će glasiti mnogo! Vrijeme na kronometru se mnogo razlikuje ovisno o opremi koja je na vama, kao I biciklu namijenjenom za ovu disciplinu.


30 km kronometra za početak je dug put.

Napast zvana Garmin omogućuje nam praćenje vremena, I kalkuliranje koliko još do cilja, okretišta ili pak do praznih nogu. Na prvom kronometru se zaista ne bi trebali zamarati ovim brojkama, je ove brojke bi vas mogle previse zaokupiti I iscrpiti vam jako potrebnu energiju. Ove podatke ostavite za neku od slijedećih utrka ovakvog tipa, kada već imali određeni staž u ovakvim vodama. Poznavanje udaljenosti, I praćenje iste je bitan dio, ali je kontradiktoran pri prvom pokušaju.

Mjerač snage bi jako pomogao.

Još jedna misao koja bi se mogla pojaviti na vašem prvom testu je da vam je potreban bolji način mjerenja napora, vjerojatno mjerač snage. Razgovor u profesionalnim vodama o važnosti vata je vrlo raširen, a to će naravno filtrirati i ostaviti vas da se pitate što se tiče izlazne snage. Mjerač snage je vjerojatno najdjelotvorniji u vremenskom pokusu I u idealnom svijetu svi bismo ga koristili. Ali to nije jedini način mjerenja vašeg napora, osobito ako ne želite potrošiti mnogo novca za početak.

Monitori srčanog ritma, senzori ritma ili čak samo dobri stari obični mjerač brzine radi svoj posao kada tek počinjete.

Ovo je jako zabavno.

Iako ovo može biti kontroverzno, nadamo se da ćete u nekom trenutku ili tijekom vašeg prvog testa odlučiti I reći "ovo je prilično zabavno".   

Ekipa BikeMagazina želi vam sreću u nadmetanju sa štopericom.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.