Stručne teme

To bolno koljeno: Sve što trebate znati

Bol u koljenu je uobičajena pojava među biciklistima, no često ta bol uopće nije pokazatelj da je problem u samom koljenu.

 U nastavku pogledamo ključne uzroke kao I njihova rješenja:

Većina biciklista, od početnika pa sve do profesionalaca doživjet će bol u koljenu u trenutku svog biciklističkog staža. Studija koja je uključivala 116 profesionalnih biciklista otkrila je da je njih čak 94% iskusilo nekakvu ozljedu u razdoblju od godinu dana, a 23% ispitanika navelo je bol u koljenu. Dok se profesionalni vozači naravno izlažu mnogo većem opterećenju, redovito im stoje na raspolaganju fizioterapeuti i osteopati tako da, ako se gotovo četvrtina njih bori s bolovima u koljenu, možete se kladiti da će to biti problem za veliki broj amatera.

Važno je zapamtiti da je koljeno zapravo zglob između kuka i gležnja. Rijetko je da je problem zapravo sa samim koljenom. Postoji toliko mnogo struktura koje znače da je bol lokaliziran do koljena, ali prije toga morate pogledati gležanj, kukove i donji dio leđa.

Zašto osjećate bol kad vozite bicikl?

Bol u prednjem dijelu koljena:

Bol u prednjem dijelu koljena vrlo je čest. Obično je uzrokovan zategnutošću u kvadricepsima, ili pak vlaknastom tkivu koje se proteže uz vanjsku nogu, tj. Iliotibijalni pojas povlačenjem na čašicu koljena (patella). Uzrok boli često može biti loša geometrija (položaj vozača na biciklu) , pa sve do zategnutosti I krutosti tetiva samog vozača.

Patella kao jedinka ne može naštetiti sama sebi, cijeli skup mišića koji je povezan s njom ako povlači čašicu na pogrešan način može uzrokovati bol. Biciklisti najčešće koriste kvaricepse u potezu prema dolje, a to stvara veliki pritisak na koljeno.

Bolovi u koljenu mogu nastati zbog pogrešnog bike fittinga

Neki biciklisti imaju sindrom poznat kao “Kermit the Frog” u ovom slučaju koljena idu prema van, I ne prate pravilno pedaliranje. U uznapredovalim slučajevima ovakav rad pedala može se I vizualno vidjeti. Ovakav nepravilan položaj može se korigirati bike fittingom, kao I korištenjem uložaka predviđenim za ispravak krivog pokreta. Ovaj položaj može uzrokovati dugotrajno oštećenje. Bol na prednjem dijelu koljena može biti posljedica oštećenja meniskusa ili hrskavice, često uzrokovanog traumom, ali može biti i od ponavljajućih pokreta. Ako se koljeno drži na pogrešnom položaju dulje vrijeme, to može iritirati tetive tamo gdje se kvadricepsi spajaju sprijeda. Bolovi u koljenu i visina sjedišta često su povezani: prenisko sjedalo može uzrokovati bol u prednjem dijelu koljena, previsoko sjedalo uzrokuje bol u leđima.

Kinesio traka, koja se često koristi za povećanje protoka krvi u ozlijeđeno područje, također se može koristiti za guranje čašice u ispravan položaj. Traka vraća koljeno u pravi položaj, ali ono što vam je potrebno je da se mišići opuste tako da prirodno odlaze u ispravan položaj.Bol u stražnjem koljenu: bol u stražnjem dijelu koljena

Dok bol na prednjem dijelu koljena često uključuje kvadriceps, bol u leđima - koja se naziva stražnja bol u koljenu često ima mnogo veze sa tetivama. U slučaju stražnje boli koljena, prvo što trebate učiniti je provjeriti visinu sjedišta što može biti čest uzrok problema. Kada je u pitanju liječenje, lediranje je prvi korak. Lediranje pet minuta svakih sat vremena može mnogo pomoći.

Medijska i lateralna bol u koljenu

Bočna bol u koljenu odnosi se na bolove na vanjskom dijelu koljena, dok se unutarnja bol osjeća u sredini. Pozicioniranje je čest uzrok medijske i lateralne boli u koljenu. Ako ne ispravite određeni problem, vaša bi koljena mogla dugoročno nastradati. Za razliku od pojma “Kermit the Frog” opisanog gore, gdje je naglasak na koljena koja su nageta prema van, u ovom slučaju je obrnuto. Ako su koljena nageta prema unutra, vaše će koljeno biti prisiljeno slijediti gležanj prema unutra, te tako iritirati koljeno. Jedna od uzroka boli koljena također može biti i pogrešno pozicionirani klitovi pedala.

Slabost trupa

Biciklisti imaju tendenciju da se usredotoče na jačanje samih nogu, kvadricepsa, stražnje lože listova. Ali zaboravljamo da noge rade od jezgre, I cijeli trup je uključen u samu izvedbu. Jezgra bicikliste mora biti jaka, ili će manji i manje učinkoviti mišići biti prisiljeni raditi previše, često rezultirajući bolom.

Vježbe za jačanje trupa rade svi profesionalni biciklisti, te bez ovih vježbi njihova izvedba ne bi bila tako sjajna kako smo ih navikli gledati na malim ekranima. Vježbe na pilates lopti s vlastitom težinom učvrstit će vaš trup, I dati vam dodatnu snagu u nogama.
Puno se toga može naučiti na internetu i važno je razumjeti da su nedostatak snage, fleksibilnosti i prikladnosti za bicikl vrlo isprepleteni. Ako se borite s dugotrajnom, trajnom boli u koljenu dobro je da se posavjetujete s fizioterapeutom, osteopatom ili liječnikom. Trebali biste također rezervirati termin kod stručnjaka za bike fitting, koji će prilagoditi bicikl vama, te izvući ono najbolje iz njega, za vaše uživanje na najjače.  

 

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Ivo Primorac

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.