Stručne teme

Kako trčanjem izgraditi bazu

Bez obzira želite li poboljšati performanse ili samo trebate odmor od bicikla, trčanje je odlična opcija za vaš trening u vansezonskom razdoblju.

Kao biciklista već imate sjajnu bazu za fitness, ali morate imati na umu nekoliko stvari prije nego što udarite u zemlju trčeći.
 


Zašto

Volite biciklirati, pa zašto biste ostavili svoj voljeni bicikl i zamjenili ga parom tenisica? Za početak, trčanje će ojačati različite mišićne skupine i izgraditi gustoću kostiju. Biciklizam je izvrstan za kardiovaskularni fitnes, ali zato što je sport "bez-utjecaja", on ne povećava gustoću kostiju. Aktivnosti poput trčanja, plesa i skakanja stvaraju stres na kostima, što ih na kraju čini jačim. S jačim kostima, manje ćete riskirati zbog stvari poput stresa kostiju i osteoporoze kako starite.

Trčanje je također način da se opustite stresa naporne sezone ili jednostavno osvježite se nakon duge sezone treninga ili napornih utrka. Vožnja biciklom može zahtijevati puno mentalnog usredotočenja, posebno kada se vozite prometnim cestama. Uz trčanje, možete pustiti svoj um da luta malo više. I puno je lakše trčati rame uz rame i razgovarati s prijateljem!
 


Foto: Facebook Škola Trčanja Sanus Motus 


Konačno, trčanje vam može pomoći da održavate kondiciju kada niste u mogućnosti da biciklirate. Putujete bez bicikla? Živite na mjestu gdje je zimi, hladno i mračno? U tim situacijama trčanje će vam osigurati da ostanete u formi i aktivni sve dok ne budete ponovno u mogućnosti da se vratite na bicikl. Osim toga, budući da je trčanje tako intenzivna vježba, za kratko vrijeme možete dobiti mnogo na kondiciji.

Kako

Najbolje vrijeme za dodavanje trčanja u vaš plan treninga je u vansezonskom periodu. Na taj način, kada se odmarate od bicikla, nećete u potpunosti izgubiti vašu biciklističku formu. Cilj je trčati češće u razdoblju kada ste daleko od biciklističke sezone i suziti ga na jednom ili dvaput tjedno nakon što krenete povećavati svoje vožnje.

Vjerovatno već imate par sportskih tenisica, ali učinite sebi uslugu i kupite par tenisica specifičnih za trčanje. Istrošeni par u kojem kosite travnjak ili šetate psa jednostavno neće biti dobar za vaše zglobova (a može čak dovesti i do ozljeda).

Kad trčanje koristite kao bazni trening za biciklizam, budite oprezni od zamke da radite previše, ili prebrzo. Budući da ste već u formi, možda ćete osjetiti poriv za gomilanjem kilometara i većom brzinom. No, budući da je trčanje puno veća udarna aktivnost, može dovesti do ozljeda ako niste oprezni. Vaš aerobni motor možda je spreman za zadatak, ali trebat će neko vrijeme da se tetive i ligamenti prilagode zahtjevima trčanja.

Prilikom dodavanja trčanja u vaše vježbe, mislite na učestalost, a ne na trajanje. Za početak isprobajte tri treninga od 30 minuta tijekom tjedna, umjesto jednog 60-minutnog treninga. I ne bojte se koristiti pauze za šetanje kao dio svog treninga. Trčanje je potpuno drugačiji sport od biciklizma i vjerovatno ćete otkriti da niste u tolikoj formi kako ste zamišljali, no ne brinite se, s vremenom će i pauze nestati, a vi ćete pravilnim trčanjem izgraditi odličnu bazu za početak vaših biciklističkih treninga.
 


Foto: Facebook Mostar Runners 


Ukoliko imate prijatelja koji se bavi trčanjem, ne stidite se zatražiti savjet ili posjetite neki lokalni klub te im se priključite na nekim od zajedničkih treninga. Tko zna, možda i istrčite koji maraton. Proširiti svoje vidike je svakako pozitivno.

Želimo Vam ugodne bazne treninge i pripreme za 2020. sezonu.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.