Stručne teme

Kako ostati motiviran kroz period izolacije

S puno otkazanih i prolongiranih utrka može biti teško ostati motiviranim i vjernim redovnim treninzima. Ne pomažu puno ni nove odredbe po kojim moramo ostati doma i svi će se moramo držati u zatvorenom.

Motivacija može biti nešto što je teško održivo kroz ovo razboblje. U tekstu ispod donosimo par savjeta kako ostati motiviranim u ovim neizvjesnim vremenima.
 


Postavite nove ciljeve

Sada je vrijeme da budete fleksibilni u svojim ciljevima. Nismo sigurni kada će utrke započeti, ako ih uopće budemo imali u ovoj godini. Ali možete si postaviti nove izazove ako je vaš događaj otkazan.

Možda je sada trenutak da iskoristite slobodno vrijeme i dovršite određenu rutinu treninga za povećanje snage, poradite na svojoj fleksibilnosti ili spustite kilažu na onu brojku o kojoj ste oduvijek sanjali. Također, sa mnogim virtualnim utrkama, možete si postaviti i određene ciljeve na trenažerima. Prilagođavanje novim ciljevima pomoći će vam da ostanete motivirani kroz ovo neizvjesno razdoblje, dok moramo ostati u zatvorenom.
 


Prilagodite svoj trening

Nakon što si napravite novi niz ciljeva, moći ćete prilagoditi svoje treninge prema novim ciljevima. Bez mnogo utrka u kalendaru, nepotrebno je biti super fit i u top formi. Možda je vrijeme da ponovo radite na nekom dodatnom osnovnom treningu ili radite na nekim intervalima koje ste ranije zanemarivali.

Vrhunac forme treba pomaknuti do nekog kasnijeg datuma u godini ili bi mogli ostati fleksibilni, tako da čisto trenirate kako biste bili sretni i svježi za druga područja svog života. U trenutnim okolnostima pružanje dodatnih šansi vašem imunološkom sustavu da ojača nije loše!

Trenirajte s prijateljima

Očito ne mislimo na stvarni život. To bi bilo vrlo neodgovorno, a u nekim zemljama je i zabranjeno. No, trening s prijateljima na Zwiftu ili na nekim drugim aplikacijama izvrstan je način da se motivirate. Uključite se u utrku, napravite video poziv sa svojim kolegama, postavite jedni drugima izazove da biste ostali motivirani. Ako možete napravite neko rivalstvo, neke zajedničke ciljeve, to će vam pomoći da se nastavite kretati naprijed.
 


Uključite intervale

Uključivanje intervala kroz trening i u zatvorenom i na otvorenom neće vam donijeti samo veliku fiziološku korist, već može zadržati stvari zabavnima kada se bavite osnovnim endurance vožnjama, odnosno vožnjama izdržlljivosti. Kroz trening od 30-60 minuta možete se izvrsno zabaviti bacivši se na neke intervale. Možda da napravite napornih 20-30 sekundi na svakih 10 minuta. To će Vam pomoći da napravite dobar trening. 6 × 10 je puno lakše napraviti od cijelih 60. Plus, pobrinut ćete se da i dalje naporno radite.

Poradite na svojim slabostima

Sada je vaša prilika da si dodate dodatnu sesiju treninga tijekom tjedna ili naučite koristiti valjke koji su sjedili u garaži. Dok imate svo ovo dostupno vrijeme na raspolaganju! Bavite se jogom u vrtu ili poradite na svom sprintu. Postoji čitav niz stvari na kojima možete raditi unatoč tome što ne možete izaći vani ili trenirati sasvim normalno. Uz sve što se događa jednostavno potrebno je zadržati perspektivu i zapamtiti da u životu puno više toga od samog sporta, pa možda nije loše da radite i na drugim stvarima koje se ne tiču samog treninga! Iako je vožnja biciklom najzabavnija.
 


Izazovite sebe

Možete li uključiti malo zabave u svoje nove izazove? Vozite sve rute na Zwiftu. Preživite cijeli film na turbo trenažeru. Bilo što da radite, pobrinite se da i dalje trenirate i budete fleksibilni i učinite treninge zabavnim kroz ovo razdoblje. Dati ćete svom umu i imunološkom sustavu šansu da budete zdravi i izborite se protiv svega što vam je bačeno na put!

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.