Stručne teme

Odnos snage i težine, kako se računa

Omjer snage i mase uobičajen je termin u biciklizmu, jer može dosta točno predvidjeti performanse, pogotovo za one koji voze strmim padinama i dugim planinskim prijevojima.

Znate li kako se izračunava i što konačni broj predstavlja?

Biciklizam je sport gdje količina snage koju možete generirati nogama jako utječe na vašu brzinu. Ali apsolutna snaga nije jedina stvar. Uzmite dva biciklista, jedan može potrošiti 250 W snage, a drugi samo 240W, tko će pobijediti u utrci do vrha uspona? To bi trebao biti čovjek od 250 W, zar ne? Ne ako je težak 100 kg, a drugi samo 65 kg. To je zato što je teško nositi mnogo težine uzbrdo, čak i na biciklu. Veći biciklisti obično imaju više mišića i snage, ali također moraju povući više težine uzbrdo. Zato je omjer snage i mase (PWR) koristan za procjenu izvedbe biciklista u stvarnim uvjetima.

Omjer snage i mase obično se izražava u vatima po kilogramu. Dakle, sve što trebate učiniti je podijeliti svoju najveću snagu u vatima sa vašom tjelesnom masom u kilogramima.

PWR = najveća snaga (W) / tjelesna masa (kg)

Na primjer, vozač od 80 kg s maksimalnom snagom od 280 W ima omjer snage i mase od 3,5 vata po kilogramu ili 3,5 W / kg, ponekad izražen i kao 3,5 W.kg-1.

Važno je imati na umu da omjer snage i mase nije statički broj. Uvijek odgovara određenom vremenu. Na primjer, ako vozač može izdržati tih 280 W 60 minuta, tada mu PWR od 3,5W / kg odgovara tih 60 minuta. Za 30 minuta njegov PWR mogao bi iznositi 4W / kg, a možda i 4,5W / kg tokom 15 minuta.

Kao što vidite, potrebna su vam dva broja da biste izračunali vlastiti PWR - težina i izlazna snaga. Dio s težinom je jednostavan, možete koristiti bilo koju vagu za kupaonicu, a rezultati će vjerojatno biti dovoljno točni. Drugi broj zahtijeva mjerenje izlaza snage. Da biste dobili taj broj, trebat će vam bicikl s pouzdanim mjeračem snage. Možete uzeti mjerač snage za vaše pedale, jednu ili obje ručice osovine, u tzv. pauku pogona ili na stražnjoj glavčini. Ako ne želite investirati, pokušajte potražiti teretanu ili biciklističku trgovinu koja ima WattBike koji možete koristiti.

Da biste izmjerili maksimalnu održivu snagu, zagrijte se laganim okretanjem oko 10 minuta, a zatim odmarajte nekoliko minuta. Nakon toga pedalirajte što je moguće snažnije 20 minuta i zabilježite svoj prosječni izlaz snage u vatima. Ovo je vaš 20-minutni maksimalni održivi izlaz snage. Iz toga možete procijeniti svoju maksimalnu snagu od 1 sata, koja će biti otprilike 5-10% manja. Ako uspijete izdržati 295W 20 minuta, tada bi vaš maksimalan sat mogao biti blizu 280W.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Yopa

Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.