Zanimljivosti

Nakon 28 sati pedaliranja 14-godišnji dječak završio Everesting

Sve je počelo prije nekoliko godina, ali izazov Everesting dosegao je svoj vrhunac tijekom mjeseci izolacije kada se neki profesionalci i bivši profesionalci zbog odsutnosti utrka odlučili okušati u ovom izazovu.

Današnji protagonist vrlo je drugačiji, ima 14 godina i završio ga je nakon 28 sati bez spavanja.
 


Zak Burgess je 14-godišnji dječak iz mjesta Lancashire u Velikoj Britaniji koji voli biciklizam, a tamo je, u blizini svog doma, vozio uspon od 6.5 km da bi završio 8.848 m vertikalne elevacije tako završivši svoj Everesting izazov.

Prema pisanjima lokalnih medija, Zak je započeo svoj izazov u 04:00 sata ujutro, a završio ga je u 08:00 sati sljedećeg dana nakon 28 sati vožnje bez sna i 197km. Evo kako je svoj uspjeh objasnio glavni junak ove priče: "Bilo je nekih ekstremnih trenutaka tijekom vožnje. Zapravo inače nisam emocionalan, ali umor na kraju izazova je donio bujicu osjećaja. Kad cijelo vrijeme sanjate taj zadnji trenutak i zadnje metre vožnje i onda ih doživite, osjećaji koji vas pogode su veliki. Nikad nisam osjetio nešto slično. Plakanje mi je bilo jedina opcija - ostao sam bez riječi".
 


"Vožnja kroz noć bila je najteža. Počela je padati kiša oko 3 sata ujutro i temperature su se spustile, mislio sam da neću uspjeti, ali ljudi su ostali vani preko noći, a neki su se vozili sa mnom da me motiviraju - veliko hvala im svima, ne bih uspio bez njihove podrške".

Bilo je tu mnogo kontroverzi oko toga treba li netko tako mlad izlagati svoje tijelo tako iscrpljujućim izazovima i to je nešto su njegovi roditelji neuspješno pokušavali izbjeći i odgovoriti ga. Zak Burgess je ovim Everestingom prikupio više od 3000 eura koji će ići u dobrotvornu organizaciju koja bicikle šalje na ruralne zajednice u Africi.

Označeno u
Dijeli članak

O autoru

Toni Zorić

Biciklizam se uvukao u moj život još u 1999 godini nakon što sam napravio svoj prvi uspon i osvojio lokalno brdo. Od tad bicikl se polako počinje uvlačiti u sve pore mog života, tako da sam danas urednik portala BikeMagazin, natjecatelj, komesar i pored obitelji i poslovnih obaveza, još uvijek nalazim vremena za svoja dva bicikla. 
To sam ja… vozim i testiram bicikle… i pišem priče!

Internetska stranica: https://web.facebook.com/toni.zoric.9 Pošalji e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Napiši komentar

Portal BikeMagazin.info, prvi regionalni biciklistički portal, pokrenut sa željom da unaprijedi, promovira i razvija biciklizam u jugoistočnoj Europi kao sport, ali i kao način življenja.

Prijava na newsletter

Prijavite se na naš newsletter i ne propustite najnovije vijesti iz biciklističkog svijeta. Unesite svoju e-mail adresu u donji okvir i primajte naše obavijesti.
Na vrh
bikemagazin.info koristi kolačiće u svrhu što bolje interakcije s korisnicima i njihovog iskustva korištenja naše web stranice.